14.06.2024
Почетна / Градина / Вести / Дали знаете како женскиот орел го избира таткото на нејзиното потомство?

Дали знаете како женскиот орел го избира таткото на нејзиното потомство?


Женката орел го бира своето потомство на многу интересен начин.

Таа раскинува гранче од дрво, го зема во клун, се крева на голема висина и започнува да кружи со гранче во клунот. Таа ја фрла повторно оваа гранка, мажјакот повторно ја фаќа и ја носи, и таа повторно ја фрла … Се случува многу пати. Ако орелот фаќа гранка секој пат, женката избира.

Кога орлите се собираат околу женка, таа ја фрла таа гранка и гледа. Орелот ја крева гранката во воздухот пред да падне на земја, а потоа нежно ја предава на женката од клунот на клун. Орелот ја зема гранката и ја фрла повторно, мажјакот повторно го фаќа и ја носи и потоа таа повторно ја фрла.

Истата работа ќе ја повтори повеќепати сè додека не се убеди дека е вистинскиот. Орелот што го фаќа гранчето, избира да се парат и тие се спојуваат.

Кога ќе се појават орлите (и тие доаѓаат во светот голи и беспомошни), родителите ги покриваат со нивните тела сè додека не станат посилни. Неговите крилја ги штитат од дожд и силно сонце, носејќи им вода и храна. Орлите растат, пердувите, крилјата и опашката почнуваат да растат, пренесува Хабер.

Орелот татко седи на крајот на гнездото и почнува да ги плеска крилјата кон него: мавта, удира и тресе на гнездото. Зошто? Да ги отстрани сите пердуви, така што останува само круто гнездо од волна, кое го направиле уште на почетокот.

Откако мали орлиња пораснат орелот лета се враќа со риби на клунот, седи на карпа пет метри од гнездото за да може орлите да го видат и почнува да ја јаде рибата полека. Орлите седат во гнездото кои се гладни и не разбираат што се случува. Претходно, сè беше поинаку. Мама и тато ги хранеа, и сега таа љубов поминува: гнездото станува затегнато, без пердуви, родителите јадат риба, а тие не им даваат.

Што прават тие? Ако сакаат да јадат, мора да излезат од гнездото.

Орлите започнуваат да прават движења што порано не ги правеле. Тие почнуваат да излегуваат од гнездото. Тие не би го сториле тоа ако нивните родители продолжиле да ги разгалуваат и да се грижат за нив.

Гнездото е на стрмна карпа. Паѓаат, несмасни се, сè уште не прават ништо, не знаат ништо.

Орлите стигнуваат до работ на гнездото, брануваат на тоа, а потоа летаат во бездната. И тогаш тато орелот (оној што веќе ги фаќа гранките) нагло се спушта и го зграпчува грбот на орелот пред да провали во карпа, доведувајќи ги до непријатно гнездо. И повторно: орлите паѓаат, а таткото ги фаќа.

И, тогаш, во одреден момент, паѓа, орелот почнува да прави движења што досега не ги правел: ширејќи ги крилјата на ветрот, влегува во воздушен поток и лета. Ова е како орлите ги учат своите орли.

Види

Што да направите ако лисјата на вашето растение пожолтуваат?!

Секој кој чува растенија дома знае дека тоа бара одредена грижа. Како и да е, …