22.05.2024
Почетна / Градина / Вести / Дали живинарските фарми ќе произведуваат само јајца со бели лушпи?

Дали живинарските фарми ќе произведуваат само јајца со бели лушпи?

Живинарските фармери од различни држави ги повикуваат потрошувачите да купуваат исклучиво бели лушпи од јајца и да се откажат од кафеави јајца. Но, која е причината?

Белите кокошки, кои несат бели јајца, се помирни. Додека расите на кокошки кои несат јајца со кафеава боја се многу агресивни едни кон други, и тие се ставаат на инфрацрвена ексцизија на клунот.

Причините за агресивното однесување на кокошките кои ги несат кафеавите јајца не се разјаснети, а хипотезата за вродена агресивност на одредена раса на птици предизвикува контроверзии.

Според експертите, начинот и условите за одгледување во живинарската фарма играат голема улога во однесувањето на кокошките. Колку се полоши состојбите, толку поагресивно се забележува однесувањето на добитокот, вклучително и доведување до смрт.

Во врска со ова, потпретседателот на британското здружение за ветеринарна живина, за „Гардијан“ изјави дека кокошките со бели пердуви се секогаш понежни.

Набудувањата покажуваат дека многу потрошувачи ширум светот обично претпочитаат кафени јајца, што го отежнува продавањето на белите. За жал, од земјоделците се бара да ги дадат произведените бели јајца за преработка бидејќи нема побарувачка.

Историјата на доминацијата на кафеавите јајца е следна: На национално ниво, Британците претпочитаа бели јајца до 1970-тите. Потоа се свртеа кон кафеава боја јајца затоа што изгледаат поприродно – сметаат дека се повеќе еколошки и повеќе корисни …

Види

ВО ВЕЛЕСТОВО ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА НАТУРА 2000

Вчера, во потенцијалното подрачје на Натура 2000 во близина на село Велестово во Националниот парк …