Почетна / Градина / Вести / Дали се варосуваат и младите дрвца?

Дали се варосуваат и младите дрвца?

Варосувањето е активност која е пожелно да се врши на сите дрвја во овошната градина, без разлика дали се млади или стари.

Се разбира, бидејќи младите фиданки се почувствителни, за нив се прави раствор со пониска концентрација.

Во принцип на овоштарите се даваат совети да ги варосуваат матичните и дебелите скелетни гранки на дрвцата наесен. Пожелно е, сепак, да се прави постапката 2-3 пати годишно.

. Главната вар е на есен, што всушност е најважно за дрвјата.

. Во пролетта – на крајот на февруари или почетокот на март, се прави второто варосување.

. Третото, што не е задолжително, но пожелно, се случува во текот на летото.

Види

Кој зеленчук се сее прв – тие толерираат пониски температури

На почетокот на пролетта, веднаш штом може да се култивира почвата, првиот вид зеленчук се …