Почетна / Градина / Д-р Митов: ЧИА е семе што го освојува светот

Д-р Митов: ЧИА е семе што го освојува светот

7) Чиа семето е богат извор на квалитетни протеини

Ова е особено важно за луѓето кои не консумираат месо. Чиа семето содржи околу 15% протеини, но за разлика од некои растителни извори има добар баланс на есенцијани аминокиселини кои се градбените блокови за протените кои телото не може само да ги синтетизира. Како што кажавме, внесот на поголеми количини на протеини може да придонесе за намалување на телесната тежина. Една студија покажува дека високиот внес на протеини може да води до намалување за 50% на желбата за храна во доцните часови и до 60% намалување на опсесивните мисли за храна.

Види

Корисни својства на ацеролата

Ацеролата е малo дрво со мали црвени плодови, слични на црешите. Расте во Јужна Америка, …