Почетна / Градина / Д-р Митов: ЧИА е семе што го освојува светот

Д-р Митов: ЧИА е семе што го освојува светот

6) Чиа семето може да помогне за поздрава усна празнина

Поради богатиот микронутритивен состав, односно присутниот калциум, фосфор, витамин А и цинк, чиа семето може да го има ова својство.

Калциумот е градбена компонента на забите и е неопходен за зачувавуање на оралното здравје. Цинкот може да придонесе за превенција од забен камен и има антибактериски ефект, додека витаминот А и фософорот се важни за силни заби и здрава усна празнина.

Види

Корисни својства на ацеролата

Ацеролата е малo дрво со мали црвени плодови, слични на црешите. Расте во Јужна Америка, …