Почетна / Градина / Д-р Митов: ЧИА е семе што го освојува светот

Д-р Митов: ЧИА е семе што го освојува светот

5) Придонесува за здрави коски

Една од главните придобивки на чиа семето е неговата моќ да придонесе за здравјето на коските, да ја задржи нивната густина и да го намали ризикот од сериозни заболувања како што е остеоартритисот. Причина за ова се богатите вредности на калциум и манган кои ги има ова семе, а се многу важни за здравјето на коските. Само 30g чиа семе ви обезбедува 20% од дневните потреби за калциум и 30% од дневните потреби за манган.

Види

Корисни својства на ацеролата

Ацеролата е малo дрво со мали црвени плодови, слични на црешите. Расте во Јужна Америка, …