Почетна / Градина / Д-р Митов: ЧИА е семе што го освојува светот

Д-р Митов: ЧИА е семе што го освојува светот

3) Може да придонесе за поздраво срце

Благодарение на високиот процент на антиоксиданти, растителни влакна и здрави маснотии, чиа семето може да придонесе за подобро кардиоваскуларно здравје. Процесите на воспаление, кои се одвиваат исто така и во крвните садови и зголемениот холестерол се ризик фактори за нарушено кардиоваскуларно здравје. При двете ситуации може позитивно да придонесе чиа семето.

Имено, антиоксидатите можат да ја намалат инфламацијата, а омега 3 масните киселини, со кои е исто така богато ова семе, можат да делуваат на намалување на нивото на LDL или ,,лошиот холестерол” во крвта. Омега 3 масните киселини можат да делуваат и на намалувањето на високиот крвен притисок.

Види

Корисни својства на ацеролата

Ацеролата е малo дрво со мали црвени плодови, слични на црешите. Расте во Јужна Америка, …