22.05.2024
Почетна / Градина / Д-р Митов: БРОКУЛАТА – Зелено Злато!

Д-р Митов: БРОКУЛАТА – Зелено Злато!

7) Може да го поддржи успорувањето на процесот на стареење

Процесот на стареење е силно поврзан со оксидативниот стрес и намалената метаболитичка функција со текот на времето.

Стареењето е неизбежен природен процес, а квалитетот на исхраната се смета за еден од клучните фактори во определувањето на генетската експресија(актвирање) и развојот на болестите кои се поврзани со овој процес.

Студијата која се занимава со оваа тематика, ни дава податоци дека сулфорафанот, главната биоактивна компонента на брокулата, има капацитет да го успори биохемискиот процес на стареење преку намалување на експресијата(активирањето) на антиоксидативните гени. Сепак, за потврдување на овие податоци, потребни се многу повеќе студии на истата тема.

8) Витаминот С ја поддржува правилната функција на имуниот систем

Имуниот систем на човекот е комплексен систем кој има потреба од повеќе хранливи материи за да функционира соодветно.

Витаминот С е еден од поважните микронутриентите за имунитетот. Брокулата го има во високи концентрации.

9) Брокулата може да помогне и во одржувањето на здравјето на забите и усната празнина

Брокулата содржи навистина многу различни компоненти, меѓу кои и компоненти кои можат да помогнат во одржувањето на здрава усна празнина.

Покрај витаминот С, брокулите содржат и одредено количество на калциум. Овие два нутриенти се значајни за намалување на ризикот од парадентоза. Исто така, во процес на заштита од парадентоза можат да помогнат и флаваноидите.

Види

Домашен сируп што ја запира кашлицата

Овој домашен сируп се подготвува од состојки кои веќе ги имате во кујната, може да …