14.06.2024
Почетна / Градина / Д-р Митов: БРОКУЛАТА – Зелено Злато!

Д-р Митов: БРОКУЛАТА – Зелено Злато!

5) Растителните влакна и антиоксидантите со кои е богата брокулата можат да придонесат во намалувањето на нивото на шеќерот во крвта

Иако точниот механизам преку кои брокулата го намалува нивото на глукоза во крвта не е познат, сепак правените истражувања на темата укажуваат дека главната причина за ваквото дејство е нејзиниот антиоксидативен состав. Секако, не толку малата содржина и на растителни влакна, допринесува во ваквото дејство. Познато е дека растителните влакна го успоруваат варењето на храната и ја хранат корисната цревна микрофлора. На тој начин, храната богата со растителни влакна обезбедува постепено апсорбирање на глукозата во крвта.

Една студија, правена на глувци, дошла до доста интересни податоци. Имено, глувците болни од дијабет, кои биле хранети со екстракт од брокули имале намалено оштетување на панкреасните клетки.

Богатиот состав од антиоксиданти и растителни влакна кој го има брокулата ја поддржува исто така и здравата дигестија, како и цревната перилстатика. Тоа се обезбедува преку хранењето на корисната цревна микрофлора, која се покажува како сè побитна за целокупнто здравје на човекот.

6) Брокулите ја поддржуваат функцијата на мозокот

Некои од хранливите материи и биоактивните компоненти на брокулата можат да го поддржат правилното функционирање на мозокот, како и на нервните клетки.

Стидија која била правена на 960 повозрасни испитаници, открила дека еден оброк во денот, кој содржи брокула, може, на долг рок, да помогне во намалувањето на ризикот од намалување на когнитивните способности при стареењето.
Сулфорафанот, кој претходно го споменавме, може да помогне во поддшка на функцијата на мозокот, по настан кој резултирал со намалена оксигенација на мозочното ткиво (помал доток на кислород).

Види

Три рецепти: Како да ја излечите настинката за помалку од еден ден

Ќе ви претставиме само 3 од многуте рецепти во народната медицина за борба против настинката, …