1) Богат извор на витамини, минерали и биоактивни компоненти
Една од најголемите предности на брокулата, пред другите зеленчуци се состои во нејзиниот нутритивен состав. Таа е составена од широк спектар на витамини, минерали, растителни влакна и биоактивни компоненти:
Макронутриенти во 91g свежа брокула:
– јаглехидрати 6g
– протеини 2,6g
– масти 0,3g
Микронутриенти во истата количина:
– витамин C 135% од Дневниот Препорачан Внес
– витамин А 11% од ДПВ
– витамин К 116% од ДПВ
– витамин B9 14% од ДПВ
– калиум 8% од ДПВ
– фосфор 6% од ДПВ
– селен 3% од ДПВ и содржи исто така, 2,4g растителни влакна