13.04.2024
Почетна / Градина / Вести / Чувајте некои од овие пет животни за да бидете здрави

Чувајте некои од овие пет животни за да бидете здрави

1. Кучиња

Ако водите седентарен начин на живот и не може да се мотивирате доволно за активна физичка активност, чувајте куче. Потребни се редовни прошетки и игри кои ќе ве придвижат. Благодарение на домашниот љубимец ќе може да се разделите со вишокот килограми. Психолозите пак додаваат дека присуството на куче во домот ја намалува склоноста кон нервоза и депресија.

2. Мачки

Уште во античките времиња се сметало дека мачките можат да ја апсорбираат негативната енергија, а многу истражувања и денес докажуваат дека мачките со леснотија чувствуваат ранливи места на луѓето. Тие се приближуваат токму таму и го затоплуваат со своето тело, а според научниците делуваат лековито при висок крвен притисок и нарушен срцев ритам.

3. Папагали

Ако имате проблеми со срцето или пелтечење, земете папагал. Според истражувањето, птицата го зголемува тонот и доброто расположение со своите весели звуци, за што научниците велат дека е корисно за телото.

Види

Сточар од Прилепско додека ги напасувал кравите, бил нападнат од мечка

Додека ги напасувал кравите на планината Мукос, прилепчанец бил нападнат од мечка и се здобил …