01.12.2023
Почетна / Градина / Чувај го во твојата спална соба: Растението кое додека спиете ви дава кислород

Чувај го во твојата спална соба: Растението кое додека спиете ви дава кислород

Сансеверијата „Sansevieria trifasciata“ е вид од „Sansevieria“ кој потекнува од тропските области на Западна Африка, поточно Нигерија и источно Конго.

Ова е вечнозелено растение на кое листовите му растат вертикално директно од почвата. Зрелите листови се темно зелени, а помладите светло зелени.

Може да достигнат височина помеѓу 70-90см во должина и 5-6см во ширина. Уште се нарекува змиско растение поради обликот на листовите.

Посебно за ова растение е дека во текот на ноќта ослободува повеќе кислород, па затоа пожелно е да се чува во спалната соба.

Поголем од истражувањата направени од страна на НАСА, Сансевиеријата претставува едно од најдобрите растенија за подбрување на воздухот во просториите, бидејќи ги абсорбира токсините како нитроген оксидот и формалдехидот.

Ова орнаментално растение потребно е да се чува и надвор, но во текот на топлите месеци. Не е потребно да се наводнува многу често. Во зимските месеци доволно е да се полее со само една чаша вода во текот на еден месец. Може да се размножува преку резници или делба на ризомите.

Види

Завршено хортикултурно уредување од Хорти Експерт на приватна куќа во централното скопско јадро

Враќањето на природата во градот, иако не е нова идеја, тоа е сè поголем императив …