01.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Чудното овошје „Рамбутан“

Чудното овошје „Рамбутан“

Рамбутанот (Nephelium lappaceum) е овошје кое потекнува од семејството „Sapindaceae”.

Се одгледува во повеќе земји во Југоисточна Азија и тоа Индонезија, Филипните, Малезија. Ова е вечнозелено дрво кое расте во висина до 20 метри.

Плодот е со овален облик и околу 3 до 6см во дијаметар. Внатре е тежок, но има лесна кора. Вкусот е сладок со можна кисела нијанса.

Се јаде свежо, но може да се користи и за правење на џемови или конзерви. Претставува овошно дрво кое е доста популарно и се повеќе се одгледува во Австралија, а во 1997 година беше едно од првите три тропски овошја произведени во Хаваи. Успева на температури не пониски од 10 °C и надморска висина од околу 500 метри. Постои и див Рамбутан кој се среќава во Коста Рика каде плодовите се жолти.

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …