06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Четири чекори за презимување цвеќиња

Четири чекори за презимување цвеќиња

4 чекори за презимување цвеќиња

Време е да ги отстраните цвеќето од балконот и градината, но пред тоа ви треба малку подготовка на самите цвеќиња за да не доживеат стрес. Еве како да презимувате цвеќиња.

Климатизирајте ги цвеќињата

Добро е да се остави цвеќето надвор што е можно подолго, но имајте на ум минималните температури на кои можат да растат различни растенија. На пример, здравец, жалфија, рози можат да издржат температура до 0 степени, додека повеќето тропски растенија не толерираат температури под околу 10 степени.

Затоа, постепено започнете да ги чувате растенијата што сакаат повеќе топлина, првично складирајте ги само за ноќ, а наутро извадете ги повторно. Оваа постапка можете да ја повторувате неколку дена за да ги аклиматизирате цвеќињата.

Сепак, процесот на климатизација нема да заврши тука. Очекувајте некои растенија да почнат да пожолтуваат, да им паѓаат лисјата и цвеќињата, но во рок од 1-2 недели со правилно одгледување тие треба да ја вратат својата сила и нормалниот изглед.

Оставете ја почвата во нивниот сад што е можно посушна

Кога се надвор, дури и ако не е многу топло, испарувањето на вишокот на влага од растенијата е многу брзо. Но, кога се внатре, шансата нивните корени да скапуваат поради премногу влажна почва е многу поголема, бидејќи влагата останува внатре многу подолго. Затоа, пред да започнете со презимување на цвеќето, почекајте почвата да биде што е можно сува. Потоа наводнете умерено и повеќе фокусирајте се на прскање на растенијата, особено ако воздухот во вашиот дом е сув поради апаратите за греење.

Обезбедете соодветна светлина

Постојат растенија кои дефинитивно ќе сакаат да бидат поставени на јужниот балкон во текот на зимата, како што се бугенвилеа, роза, Исусов венец и други видови кактуси, на пример. А има и растенија кои хибернираат и им треба ладно и темно место со оскудно или дури и без наводнување.

Потребно е кастрење

Ако малку ги исечете цвеќињата и ги отстраните вишокот лисја, цвеќиња и гранки, нивната шанса е да презимуваат добро и на пролет да го започнат нивниот правилен развој повторно е многу поголема.

Види

Како успешно да пресадите растенија

Растението треба да се пресади тогаш кога ќе се утврди дека саксијата станала претесна за …