Почетна / Градина / Храна / Черимоја (Annona cherimola)

Черимоја (Annona cherimola)

Черимоја „Cherymoya“ или „custard apple“ е полу – вечно зелено листопадно растение кое расте на планините на Јужна Америка.

Може да достигне височина од 7 метри. Листовите се 7-15 см долги и до 10 см широки.

Плодот е овошје со овална форма, долго до 20 см и 10 см дијаметар и мазно.

Можат да се најдат три типови кора: наменета, опфатена во модули и средна која е комбинација од првите две.

Внатрешноста на кората е многу мирисливa, бела и сочна. Овошјето има комбиниран вкус на банана, папаја и ананас. Марк Твен во 1866 рекол дека тоа е највкусното овошје. Оптимална темепратура за негово чување е помеѓу 8 -12 °С со релативна влажност од околу 90%.

Види

Изртениот лук има поголеми антиоксидантни својства од обичниот

Изртениот лук во однос на сировиот – докажано го подобрува антиинфламаторниот, имун систем, дава кардиоваскуларна …