07.12.2023
Почетна / Совети (страна 50)

Совети

Како правилно да го косиме тревникот?

За да добиеме густ тревник потребно е негово правилно косење. Ниту една елка ни бор нема да изгледа добро доколку околу нив има лоша трева. За косењето на тревникот важи правилото првобитната должина на тревникот да биде скратена 1/3. Тоа значи 6 см високата трева ја косиме на должина од …

Повеќе »

Македонскиот филигран – беше на работ на изумирање, а сега е еден меѓу најбараните

Голем дел од скапоцените камења се вградуваат во ФИЛИГРАН. Карактеристичен за ориентот чија европска порта е токму Македонија, привлекува големо внимание кај странските посетители, но и кај младата генерација клиенти. Филигранската уметност е една од најстарите и најубавите уметнички форми создадени од страна на човека. Иако филигранот стана посебна гранка …

Повеќе »

Собна лоза (Роицисус) (Rhoicissus)

Собната лоза потекнува од Централна и Јужна Америка. и е брзорастечко ползечко растение. Роицисусот има темно, поделени често и назабени листови кои имаат брзо покривна моќ. Со помош на мустачки, може да се става на различни реквизити и ѕидови. Се користи и за поделба на простории. Видови: Rhoicissus rhomboidea има …

Повеќе »

Бертолонија (Bertolonia)

Бертолонијата е бавно растечко растение со срцевидни ткаенини од микрофибер листови во различни зелени нијанси. Потекнува од Јужна Америка (Бразил и Венецуела). Родот Бертолонија е релативно мал, како популарни за одгледување се само 3 типа – Бертолонија макулата (В maculata), Бертолонија сандериана (В sancieriana) и Бертолонија мармората (В marmorata). Претежно …

Повеќе »

Покривач на потстојниот вегетациски кат

Kај нас грмушестите видови кои се користат како зелен покривач се употребуваат за озеленување на потстојниот кат, односно во засена, под крошните на постојните дрвја. Така, мошне успешно се зазеленува дел од површината под почва која доколку не биде засадена со грмушки, сигурно ќе биде проблематична во однос на изборот …

Повеќе »

Внимателно косете ја тревата

Дали знаете дека во 2008год., повеќе од 150,000 случаи на повреди се регистрирани, а како главен причинител за тоа е косилката за трева? Пациентите имаат пријавено губење на прстите, повеќе скршени коски или дислокација, длабоки рани и посекотини и разни други повреди. Препорачливо е дека на деца под 14 не …

Повеќе »

5 причини да го посетите градинарскиот центар ФОЈА

Не постои полесен начин за релаксација и опуштање, од престој во убаво среден двор или тераса. Ниту пак друга активност како што е уредувањето на сопствениот двор, која ќе ни ја врати позитивната енергија и ќе направи да се чувствуваме продуктивни и среќни, пишува Радар.мк! Човекот со допирот на земјата …

Повеќе »

iMow: Косилката си коси, а Вие не мрдате ни со прст

Не, не е сон, туку фасцинирачка вистина: веќе не мора сами да ја косите тревата, а не Ви треба ниту градинар! Бидејќи тоа за Вас ќе го сторат роботските косилки на iMow на VIKING. Овие роботски косилки ќе се погрижат, Вашиот тревник секогаш да биде примерно искосен. Тие косат сами, …

Повеќе »