Почетна / Совети (страна 5)

Совети

Обновување на тревници

За обновување на тревникот се одлучуваме кога ќе стане премногу напуштен, нерамномерен или ако се појават празнини на одредени места. За да ги пополниме овие празнини кои се настанати во сезоните на растот и да постигнеме добар приземен слој по тревникот посипуваме смеса Хумус, ситен песок и земја. Поголемите празнини …

Повеќе »

Важен совет за собните растенија

Многу растенија, кои се наоѓаат во темните зимски живеалишта, при пораст на температурата почнуваат да се развиваат. Нивните стебла се издолжени и слаби и се речиси лишени од лисјата. Затоа сега ви препорачуваме да ги подрежете слабите гранчиња приближно до една третина, откако на секое гранче оставите не помалку од …

Повеќе »

Совети од Нутриционист Анета Николовска: храна од градината која може да помогне да не се создаваат камења во бубрезите

Бубрежен камен претставува болест на бубрегот поточно на меките делови (чашки,канали) и претставува формирање на минерален депозит, односно кристализација на минералите кои ја попречуваат работата на бубрезите. Составот на бубрежните камења е различен. Во најголем број случаеви тоа се калциум оксалати. Посочуваме некои природни намирници кои помагаат при камен во …

Повеќе »

Преубава е, повеќето ја имаме дома, иако сокот на растението содржи стрихнин кој е многу отровен

Дифенбахијата „Dieffenbachia“ потекнува од семејството Змијарникови (Araceae). Ова е многу популарно украсно растение. Потекнува од тропските шуми на Јужна Америка. На повеќето места пишува дека не се одгледува лесно, но ако се погоди неговото место во домот нема да имате никакви проблеми со него и ќе ве радува со неговите …

Повеќе »

Македонскиот Рубин – моќен минерал во складирање на енергија

Ова е еден од најмоќните минерали кога станува збор за проектирање и складирање на енергија. Делува врз сексуалните енергии и ја буди жедта за животот. Одличен е за личности кои имаат потреба од повеќе акција во сопствениот живот. Обоеност: црвен. Основни карактеристики: Страст, храброст, свесност. Рубинот кореспондира со коренската чакра …

Повеќе »

Како да одгледате лимон во саксии

Лимонот е дрво од фамилијата цитруси. Ширум светот се одгледува во многу варијанти, разликите се само во надворешниот изглед, додека хранливите својства се непроменливи. Лимонот може да биде жолт и зелен кој се добива со калемење, но тоа е само комерцијална поделба. Зелениот лимон се добива по вештачки пат. Има …

Повеќе »

Полевање на растенијата

Знак дека некое растение има потреба од напојување, е исушената почва околу неговиот корен. Никогаш не треба да се дозволува целосна суша на земјата, а исто така погрешно е и честото наводнување без каква било потреба. Тоа се одразува особено лошо во влажни и студени временски услови, при растенија со …

Повеќе »

Озонот ги чисти кошниците

Озонот веќе се користи наместо хлорот за добивање на здравствено безбедна вода за пиење и озонирањето на водата во базените во развиените земји е веќе практика. Најновите истражувања покажуваат дека тој може да се користи и за дезинфекција на кошниците. Со тоа кошниците би можеле да бидат не само почисти, …

Повеќе »