Почетна / Совети (страна 48)

Совети

Што е потребно за да одгледате добри тикви

Тиквата е едногодишно зелјесто растение со ползаво ребресто и бодликаво стебло, кое честопати, достигнува должина од околу 10 метри. Листовите се огромни, со облик на срце, петтоделни и назабени на рабовите. Цветовите на тиквата се жолти, а машките се покрупни од женските. Плодот е огромен и неговата тежина достигнува од 10 …

Повеќе »

Како да направите вазнички за цвеќиња од прегорени сијалици`

Знаете ли дека прегорените сијалици можеат да се искористат како декоративни вазнички за цвеќиња? За ефектот да биде поголем, препорачуваме да ги обоите. Еве што се ви е потребно: – Сијалица – Растение – Ножички – Пинцета – Чеканче – Шајки – Kамчиња – Јаженце Најпрво направете дупче во металниот …

Повеќе »

Апликации за сите што сакаат ботаника

Вашите недоумици конечно завршуваат со трите апликации кои практично се опишани како Shazam за растенија. Достапни се на обата оперативни системa iOS и Android и се базираат на истиот принцип, но со сосема малку различна технологија и интерфејс. Leafsnap е апликација создадена од страна на универзитетски истражувачи, PlantNet е особено …

Повеќе »

Создавање на плодна почва

Автор: проф. д-р Гордана Попсимонова Независно дали се одгледуваат на почва или во услови на беспочвено одгледување, растенијата се исхрануваат со неоргански минерални материи. Формирањето на овие материи во почвата е резултат на комплексни процеси. Минералите се ослободуваат од карпестата основа на почвата под долготрајното влијание на климатските промени. Распаѓањето …

Повеќе »

Нешто повеќе за хризантемите

Хризантемите „Chrysanthemum“ припаѓаат на сем. Астрови, „Asteraceae“ и бројат околу 30 видови. Овие фасцинантни растенија потекнуваат од Кина. Градините со хризантеми се многу популарни, бидејќи секоја есен тие ја исполнуваат градината со раскошна бојни “топки”, заменувајќи ги годишните растенија и обезбедувајќи шарени слики до првите големи мразови. Хризантемите може да …

Повеќе »

Внесување на жаби во вашата градина

Постојат повеќе начини на привлекување жаби во вашата градина. Малото езерце со водни растенија и трева околу краевите, може да ги привлече жабите да ги положат своите јајца. Откако еднаш ќе се положат јајца, вашата градина ќе има повеќе жаби. Како и да е, додека на полноглавцитеим е потребно само …

Повеќе »

Производство на вино во домашни услови

Производството на црвено вино во домашни услови треба да биде изведено по одредена процедура и редослед за да се добие квалитетен производ. За производство на квалитетно вино многу е битна и хигиената на садовите кои ќе се користат во процесот на производството. Берба на грозјето Бербата на грозјето е еден …

Повеќе »