Почетна / Совети (страна 33)

Совети

Влезете во светот на вистинските вкусови со пушењето храна – Македонски производ кој сигурно фали во вашиот двор!

Влезете во светот на вистинските вкусови со пушењето храна со скара и доживејте ја разликата на вистинското пушено месо или риба. Навистина, пушниците од скара даваат одличен вкус на вашата храна. Тие се специфично дизајнирани за готвење со ниски температури, произведуваат многу чад што му дава на овој месен или …

Повеќе »

Каменот што ги исполнува желбите – Малахит

Малахитот е минерал чија боја доаѓа од бакарот во неговиот состав. Постојат различни бои, но сите тие се претвораат во зелено. Најпопуларниот и денешниот малахит има длабока зелена боја. Формулата е CuCO3.Cu (OH) 2. Името Малахит произлегува од грчкиот збор “малакос”, што значи мека трева. Површината на каменот е многу …

Повеќе »

Ова е билката што го убива ракот за 16 часа (Видео)

Една билка може да се претвори во лек во борбата против ракот. Според истражувањата кои биле објавени во ” Life Science “, артемисининот кој е дериват на билката ” Sweet wormwood ” или ” Artemisia Annua “, што во буквален превод од англиски значи “сладок пелин “, бил употребен и …

Повеќе »

Го носат принцезите и естрадните ѕвезди: Зошто треба да си набавите барем едно камче „Сафир“

Сафирот е син драгоцен камен, еден од вариететите на минералот корунд (Алуминиум оксид). Името доаѓа од латинскиот збор sapphiru, што значи син. Поредок вид е “Сафирот ѕвезда” кај кој кристалната структура е таква што при фокусирано светло од било кој правец во рефлексијата се покажува ѕвезда со 6 зраци. Другиот …

Повеќе »

ЕУ предложи воведување на нов IP + стандард за земјоделството

Високото загадување на животната средина и потребата да се произведат се повеќе земјоделски производи за да се храни светот, создаваат проблеми за земјоделскиот сектор, а еко-активистите постојано обвинуваат дека се нарушува хармонијата на природата. Факт е дека се зголемува органското земјоделство како алтернатива на традиционалното земјоделство. Но, прашањето е колку …

Повеќе »

Глобален извештај за кризи со храната ги открива размерите на кризите со храна во време кога КОВИД-19 предизвикува нови ризици за ранливите земји

Денеска, меѓународна алијанса на Обединетите нации, владини и невладини агенции кои работат на решавање на основните причини за екстремна глад, објавија ново издание на нивниот годишен Глобален извештај за кризи со храната. Извештајот на Глобалната мрежа против кризи со храната, заедно со клучните наоди, изјави од партнерите и мултимедијалните материјали …

Повеќе »

Денеска од 16 до 23 часот тутунопроизводителите можат да ги подигнат субвенциите од банкомат, од утре подигнувањето готовина од банки ќе се врши по азбучен ред

Денеска од 16 до 23 часот тутунопроизводителите можат да ги подигнат субвенциите од банкомат под контролиран режим и списоци од Министерството за внатрешни работи. Максималниот износ на средства којшто ќе може да се подигне преку банкомат во текот на 24 часа е еднаков на дневниот лимит за подигнување готовина од …

Повеќе »