16.05.2022
Почетна / Совети (страна 32)

Совети

ЕУ предложи воведување на нов IP + стандард за земјоделството

Високото загадување на животната средина и потребата да се произведат се повеќе земјоделски производи за да се храни светот, создаваат проблеми за земјоделскиот сектор, а еко-активистите постојано обвинуваат дека се нарушува хармонијата на природата. Факт е дека се зголемува органското земјоделство како алтернатива на традиционалното земјоделство. Но, прашањето е колку …

Повеќе »

Глобален извештај за кризи со храната ги открива размерите на кризите со храна во време кога КОВИД-19 предизвикува нови ризици за ранливите земји

Денеска, меѓународна алијанса на Обединетите нации, владини и невладини агенции кои работат на решавање на основните причини за екстремна глад, објавија ново издание на нивниот годишен Глобален извештај за кризи со храната. Извештајот на Глобалната мрежа против кризи со храната, заедно со клучните наоди, изјави од партнерите и мултимедијалните материјали …

Повеќе »

Денеска од 16 до 23 часот тутунопроизводителите можат да ги подигнат субвенциите од банкомат, од утре подигнувањето готовина од банки ќе се врши по азбучен ред

Денеска од 16 до 23 часот тутунопроизводителите можат да ги подигнат субвенциите од банкомат под контролиран режим и списоци од Министерството за внатрешни работи. Максималниот износ на средства којшто ќе може да се подигне преку банкомат во текот на 24 часа е еднаков на дневниот лимит за подигнување готовина од …

Повеќе »

Овој камен го користат за заштитна амајлија и за поголема среќа

Бојата на тиркизот зависи од количината на други минерали во неговиот состав, па кога содржи повеќе бакар, сината боја му е поизразена. Зелената боја e резултат на присуство на железо и на двовалентен хром. Тиркизот е полускапоцен камен со специфична сјајна, синозелена (т.н. тиркизна) боја, омилена во сите епохи, па …

Повеќе »

Министерот за земјоделство најави мерки за ублажување на последиците од пандемијата врз земјоделството и руралниот развој

Вчера министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски одржа прес-конференција на којашто соопшти дека Владата на Република Северна Македонија ќе ги овозможи сите потребни услови за одржливо земјоделско производство, пласман и ќе одговори на барањата на земјоделците. Министерот Димковски посочи дека производството на храна мора да продолжи да се …

Повеќе »

Заштита на коскестото овошје од појава на Монилија со метеобот

,На територијата на Македонија, коскестите овошни видови се наоѓаат во различни фази на цветањето, во зависност од видот, асортиманот, локацијата и експозицијата на теренот. Регистрирани се фази од формираните цветни пупки до прецветување. За време на периодот на цветање на коскестото овошје и во услови на влажност , може да …

Повеќе »

Како Meteobot® ви заштедува време и пари?

За време на пандемија, расте побарувачката на системи за далечинско набљудување. Се повеќе земји воведуваат строги рестрикции и ограничувања на слободното движење на луѓето како последица на корона вирусот КОВИД-19. Поради тоа, се зголемува потребата да се користат системи за далечинско набљудување на климатолошките и почвените услови во полињата. Метеоролошките …

Повеќе »

Се повеќе се развива производство на биодизел од семето на Јатрофата (Jatropha curcas)

Јатрофата потекнува од Централна Америка. Родот вклучува околу 170 вида сукулентни растенија. Во висина достигнува до 60 см. Јатрофата привлекува со чудниот изглед – танко во основата стебло и светло зелени листови. Цвета од април до октомври со ситни црвени или портокалови цветови. Цветовите се машки и женски. Растението е …

Повеќе »

Варосувањето на овошките штити од студ

За заштита на дрвјата, виновата лоза и другите повеќегодишни растенија од зимски мразови и доцни пролетни мразови, може да се користи вар. Ова е стара градинарска практика, но со новата технологија, варот е по-фино преработен и полесно се внесува. Се препорачува дрвјата да бидат покриени со вар, т.е. стеблата, гранките, …

Повеќе »

Повторно пад на цената на житото поради коронавирусот

Нерафинираното сончогледово масло на берзата во Ротердам не се смени во текот на оваа недела – 720,00 долари / тон. Во САД, пченицата падна со 6,00 долари до 232,00 долари за тон. Цената на ФОБ во Франција исто така се намали од 11,00 евра на 180,00 евра за тон. Во …

Повеќе »