Почетна / Совети (страна 30)

Совети

Треви и тревни штетници (прв дел)

Тревите му припаѓаат на видот на монокотиледони и се една од најбројните растителни заедници на планетата. Познати се над 600 родови на треви со околу 10.000 видови. Во средна Европа се познати околу 50 родови со околу 200 вида. И покрај толку големиот број на тревни видови, за потребите на спортските …

Повеќе »

Самоодржлив австралиски дом сам си собира храна, обезбедува енергија и вода

Изградбата на самоодржлив дом однапред може да вклучи повисока инвестиција, но таа обично се исплаќа на долг рок благодарение на зголемената ефикасност и намалените сметки за енергија. Жителите на Сиднеј, Џеф Керол и Џули Јанг го направија тоа со ангажирање на CplusC Architectural Workshop каде тие создадоа еколошки дом, кој …

Повеќе »

На колку денови треба да ја прскате лозата

Прскањето на лозите зависи од видот на препаратите кои се користат. Правилата наведуваат: Прскање со контактни спрејови се прават по секој дожд или 8-10 дена. Ако се користат контактни системски фунгициди, прскајте 10-12 дена. Кога се користат системски подготовки, прскајте на 12-14 дена. Внимание: За сите третмани, препаратите треба да …

Повеќе »

Скрати ме да пораснам

Сигурен сум знаете дека и покрај тоа што во случај кога две соседки сакаат цвеќиња и ги имаат истите видови на растенија, напредокот на цветот и цветањето е различен? Зошто е тоа така? Сигурн не е поради тоа што едната разговара со растенијата повеќе отколку другата! Главната причина зошто некои …

Повеќе »

Зелена гноидба, малчирање и површинско компостирање

Основата на зеленчуковата градина е зелената гноидба. Тоа значи дека треба наменски да се посадат растенијата кои растат брзо, додека пак со своите длабоки корења го прават тлото ронливо. Мешунките го поврзуваат азотот од воздухот во земјата. Растенијата кои растат бујно го спречуваат ширењето на плевелот, го засенуваат тлото и …

Повеќе »

Сечел даб, но кога видел што има внатре, веднаш му се променил животот (Видео)

Сопственикот на имотот, Марко Митровиќ откако тргнал да расчистува по невремето направената штета. Со моторна пила почнал да го сече дабот во кој удрил гром, го засекол стеблото и се стаписал. Внатре се наоѓало ќуп полн со златници! – Видовме дека громот го уништи дабот, а кога излегов со моторна пила, …

Повеќе »

За места каде што косилката не може да стигне, може да се потпрете на мултифункционалниот тример YG520

За места каде што косилката не може да стигне, може да се потпрете на тримерот. Постои соодветен тример за секој тип на градина – без разлика дали е мал, среден или голем. Асортиманот на AGRINA нуди различни тримери за да одговараат на сите индивидуални потреби. Денес се посветуваме на тримерот …

Повеќе »

Општо за балконските растенија

Растенијата во саксии не се развиваат толку лесно колку оние што растат во градина. Затоа секогаш треба да внимавате при изборот на цвеќињата што ќе ги чувате на балконот, бидејќи речиси е сигурно дека таму нема да успеат големите растенија. Вакви проблеми ќе немате со висечките видови цвеќиња, кои од …

Повеќе »