Почетна / Совети (страна 10)

Совети

Калинката е античко корисно растение кое можете да го одгледувате дома

Калинката е античко корисно растение, свето за многу цивилизации. Семето се сметало за симбол на плодноста. Потекнува од Азија, од каде е пренесено на Балканскиот Полуостров. Калинката е дрво или грмушка. Грмушката има бодливи гранчиња, а дрвото достигнува 3,5-4 м и дијаметар до 40 см без боцки, со кафеава испукана …

Повеќе »

Салатата веќе ја берат роботи

Тим од универзитетот Кембриџ првично го обучил Vegebot да ја препознае и одбере салата Ајсберг во лабораторијата. Потоа, успешно е тестирано во различни теренски услови во лозарството, овоштарството и раноградинарството. Иако прототипот не е толку брз или ефикасен како човечкиот работник, тоа покажува како може да се прошири употребата на …

Повеќе »

Кактус – Дрвовиден Еониум – Aeonium arboreum

Еониумот лесно издржува на суша. Листовите му се како розети. Потекнува од Мароко. Има голи стебла, дел имаат раскошни розети од месести листови кои кај сортата A. atropurpureum се пурпурни, па и црни. Цвета на пролет со жолти бои, но за жал потоа целото растение позеленува, како кај повеќето претставници …

Повеќе »

Одгледување садници за рано производство на зеленчук

Во јануари, одгледувањето садници наменети за рано полесно производство на зеленчук започнува во просториите за култивирање. Сеидбата на семе од зеленчук мора да се изврши во временска рамка во согласност со должината на периодот на расад и климатските карактеристики на подрачјето за кое се наменети садниците. Садниците мора да бидат …

Повеќе »

Собните цвеќиња во јануари

Во овој месец собните растенија страдаат повеќе од прекумерна топлина, отколку од ниски температури и од многу сув воздух. Еден-два пати во неделата, растенијата треба да се преместуваат кон светлината, за да ја запазат убавата форма. Не смееме да заборавиме и за ниските температури. Во текот на ноќта температурата може …

Повеќе »

МЛАД ОВОШТАРНИК-ИСКОРИСТИТЕ ГО МЕЃУРЕДОТ ДОДЕКА ЈА ЧЕКАТЕ ПОЛНАТА ЗРЕЛОСТ,СО ДОПОЛНИТЕЛЕНИ ПРИХОДИ

Кај младите овоштарници, четири до пет години по садењето, некои видови зеленчук и овошје треба да бидат засадени во меѓу редови, за производителите да заработуваат приходи сè додека засадените овошни дрвја не почнат да произведуваат повеќе. Ако нема доволно хумус во почвата се препорачува да се одгледуваат растенија кое ќе …

Повеќе »

Како може тутунарите да се преориентираат кон одгледување на стевија?

После 2020 година, производителите на тутун може да останат без доволно финансиска поддршка во рамките на новата Заедничка земјоделска политика и одгледувањето на земјоделски култури можеби нема да биде доволно профитабилно за нив. Потоа, земјоделците ќе треба да се рефокусираат и да размислат за користењето на сега распределениот простор за …

Повеќе »

Зимата и снегот се пред нас: Со универзалната лопата на ГАРДЕНА до чисти патеки и скалила

Сите сонуваме за бела зима која ги осветлува мрачните денови и ноќи, но сакаме и да се чувствуваме безбедно. Затоа, не дозволувајте мазните и лизгави патеки и скалила да ви го уништат вашето расположение. Палетата на производи од зимските алатки ГАРДЕНА е исклучително корисна кога се работи за надворешната средина …

Повеќе »

Како еден човек ги надживеа сите лекари што му предвидоа 6 месеци живот

Чудесната историја на еден човечки живот е само уште еден доказ дека болните пациенти никогаш не треба да губат надеж и да продолжат да се борат. Кога во 1976 година лекарите му дијагностицирале рак на белите дробови, Стаматис Мораитис не се помирил со фактот дека наскоро ќе умре. Тогаш, девет …

Повеќе »

Навремена и правилна сеидба

На семето на гравот му е потребно влага, топлина и воздух. Се сее во одредено време. Семињата на секое растение имаат посебни барања кои е добро да се почитуваат. Грешките на сеидбата можат да бидат од следните видови: 1. Сеидба во лошо припремено тло 2. Премногу длабока или премногу плитка …

Повеќе »