16.05.2022
Почетна / Градина / Животни (страна 31)

Животни

Рано наутро кравата Шарка на светот донесе четири телиња: Споделете ја сликата и вашите пријатели да ја видат оваа убавина

Рано наутро кравата Шарка на светот донесе четири телиња. Колку лајкови и подршка заслужува? Споделете ја сликата и вашите пријатели да ја видат оваа убавина.

Повеќе »

Исплатени субвенциите за фармерите кои одгледале и заклале говеда во регистриран кланичен капацитет

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги информира фармерите дека на 242 лица исплати 5.082.000,00 односно, над 81 илјади евра за мерката 2.4. Одгледани и заклани грла говеда во регистриран кланичен капацитет. „Праксата за навремена и неселективна исплата на субвенциите продолжува. Парите за земјоделски субвенции се исплаќаат …

Повеќе »

Од каков вид е змијата пронајдена на патот Богданци – Стојаково?!

Пронаоѓачите велат дека за прв пат гледаат таков вид змија во нивниот крај. Но, каков вид е змијата што ја пронајдоа? Според фотографиите, според шарите и должината таа многу наликува на Бурмански Питон.  Тој е најголемиот питон и еден од шесте најголеми змии во светот, жител на подрачјата со дождливи шуми …

Повеќе »

Вреди ли да те касне змија за 3798 долари? (Видео)

Туристка била нападната од змија откатко се обиде да ја бакне. Случката била во паркот на змиите во Тајланд. На жената и било понудено да ја бакне змијата, па таа кога се наведнала не очекувала дека влекачот ќе ја касне. Веднаш потоа туристката била однесена во болница и како оштета …

Повеќе »

Снимен уште еден нов рис заловен на плен (дивокоза) во „Маврово“ (Фотографии)

Имаме нов рис! Младиот мажјак беше заловен на плен (дивокоза) во НП „Маврово“. По систематскиот преглед – земање крв, мерење и проверка – на рисот му беше ставен околувратник и тој беше ослободен. Ова е седмиот по ред рис заловен од страна на Македонското еколошко друштво, по неодамнешниот рис Бистри. …

Повеќе »

Савана е највисоката мачка во светот

„Savannah Islands Trouble“ се вика највисоката мачка со цели 48,26 сантиметри. Овие димензии беа доволни за Савана да се запише во светски признатата книга според Гинис. Се наоѓа во Невада, а овие димензии се постигнати на 30ти Октомври 2011 година.

Повеќе »

Каде припаѓаат животните? Во зоолошка или во дивина?

Зоолошката градина, без оглед на тоа дали тоа се наоѓа во Скопје, Битола, Токио, Њујорк има неколку цели: заштита на природата, образование, истражување и рекреација. Противници на зоолошките градини се обично оние кои се борат за заштита на животните, поточно организациите кои веруваат дека животните во зоолошките градини не се …

Повеќе »

Прекрасна глетка: Жирафите во скопската Зоолошка градина уживаат во заедничка силна љубов

Кој вели дека животните незнаат што е тоа љубов? Силен доказ за тоа е фотографијата која ја има направено Емил Новевски, на која ќе може да видите како двете жирафи во скопската Зоолошка градина уживаат во заедничката љубов.

Повеќе »