Почетна / Градина / Животни (страна 22)

Животни

Цветен пајак или Thomisus onustus

Thomisus onustus, уште познат и како цветен пајак, е вид пајак кој е класифициран во (фамилија: Thomisidae, род: Thomisus). Овие видови можат лесно да се детерминираат поради својот триаголен абдомен кој се карактеризира со две аглести испакнатинки. Како и останатите видови од фамилијата Thomisidae и овие пајаци-краби не плетат пајажина …

Повеќе »

Колку пари чини една краварска фарма?

Според пресметките изградбата на една фарма за 30 молзни крави чини скоро 150.000 евра. Состојбите со движењето на цените на пазарот со млеко велат дека ваквата инвестиција може да се врати за 5 години. Дополнително олеснување е и субвенционирањето на ваквите капацитети со 60 проценти од прифатливите трошоци, пишува мртв. …

Повеќе »

Животните се повторно на улиците – А луѓето во куќите

Новата светска состојба предизвикана од вирусот корона покажува дека животот се обновува и цвета на нашата наша планета. Во многу градови, дивиот свет се расејува по улиците затоа што луѓето претежно се во домовите. Можеби веќе сте виделе фотографии на социјалните мрежи на кои се прикажани диви свињи, овци, коњи …

Повеќе »

Господарот на балканските планини: Балканскиот рис плени со својата убавина

Балканскиот рис кој е еден од најзагрозените подвидови во светот е фотографиран од 8-та студиска сесија 2019-21 во Националниот парк Бјешкет е Нaмуна. Се надеваме дека во тековната состојба со СОВИД-19 овие ретки слики ќе донесат топлина и уживање во вашите срца, се вели во пораката на ЕРА . ЕРА …

Повеќе »

ФАО: Нема докази дека добитокот и домашните миленици можат да го пренесат корона вирусот (COVID-19) на луѓето

Од почетокот на глобалното ширење на корона вирусот (COVID-19), Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО) соработува со Светската здравствена организација (СЗО) и Светската организација за здравје на животните (ОИЕ) за поддршка на земјите членки во идентификување на потенцијални домаќини на овој вирус кај животните и спречување на …

Повеќе »

Жабите привлекуваат богатство и пари?

Според древната кинеска уметност на фенг шуи се верува дека жабите привлекуваат богатство и носат пари. Затоа најдобро е да се поставуваат не многу далеку од главните влезови на станбените објекти, свртени према улицата каде што се верува дека на овој начин тие ги фаќаат парите на минувачите и на тој …

Повеќе »

Бремената, изгладнета женка oрангутан се држи до последното дрво додека булдожерите го уништуваат нејзиниот дом

Луѓето продолжуваат да уништуваат шуми од дождовните шуми кои бараат профит во бујната џунгла, но популациите на диви животни кои живееле таму ги изгубиле своите домови и честопати се раселуваат, пишува healthyfoodhouse. Кога масовните булдожери го уништија остатокот од дождовната шума во Борнео, остров во Малезија архипелагот од Југоисточна Азија, …

Повеќе »

Запознајте ја Лиса, новата женка рис што ќе носи околувратник!

Запознајте ја Лиса, новата женка рис за годинава што ќе носи околувратник! На 24 февруари 2020 година рисаџиите од Македонското еколошко друштво (МЕД), заедно со претставници од Националниот парк „Маврово“, успешно заловија уште една единка од таинствениот балкански рис на планината Бистра спроти с. Ростуше. Се утврди дека се работи …

Повеќе »

Чувајте ги домашните миленици подалеку од растенијата

Кучињата и мачките сакаат да копаат, играат и трчаат. Особено за мачките е интересен моментот кога ќе здогледаат нешто барем малку што им мрда. Тоа најчесто се стеблата или листовите на растенијата, па затоа понекогаш тие се мета во нивното играње. Мачките за разлика од кучињата знаат повеќе да направат …

Повеќе »