Почетна / Градина / Животни (страна 21)

Животни

Еве кога од утре ќе можете да го прошетате вашето куче надвор

Сопствениците на кучиња ќе можат да ги изнесуваат своите животни надвор во одредени термини во денот за време на забраната и посебниот режим на движење што ќе се применува од утре. Според одлуката на Владата своите миленичиња од понеделник до петок сопствениците ќе може да ги изнесуваат од домовите 30 …

Повеќе »

Убави вести ни доаѓаат од Националниот парк „Шара“: Балканскиот рис присутен на Шар Планина

Убави вести ни доаѓаат од Националниот парк „Шари“ од Косово (Parku Nacional Sharri ), информираат од Facebook групата Пријателите на Шара. Минатиот месец близу врвот Ошљак (@MajaeOshlakut) е сликан балкански рис. Оваа слика ја сподели друштвото Греикоци од Призрен (Shoqata Greikoci) а веста до Пријателите на Шара стигна преку организацијата ERA …

Повеќе »

Дали говедата веќе ги превземаа грчките плажи на Халкидики?

Интересна фотографија со говеда кружи низ социјалните мрежи за кој се вели дека е фотографирана на плажа на грчкиот полустров Халкидики. И покрај тоа што сезоната во Грција сеште не е почната, поради состојбата со вирусот и вонредната ситуација кај нашиот јужен сосед, може и да претпоставиме дека ова ќе …

Повеќе »

Kонечно слета дамата

Многу од птичјите населенија се преселуваат далеку користејќи постојани патеки, т.н. миграциони маршрути. Најчест модел претставува летањето на север во пролет, каде птиците се размножуваат во умерена умерените или поларен арктички области, а наесен се враќаат на југ кон потоплите региони. Таков е и случајот со штрковите. На Facebook овие …

Повеќе »

МЗШВ: Вкупната финансиска поддршка за женско јагне е зголемена на 2.500 ден

Владата на Република Северна Македонија на денешната седница ја усвои Уредбата за изменување на уредбата за поблиските критериуми за директни плаќања, корисниците на средствата, максималните износи и начинот на директните плаќања за 2020 година. Со измените на оваа Уредба, се зголемува финансиската поддршка за сточарите одгледувачи на овци, за задржано …

Повеќе »

Вкупниот број на говеда е намален за 15.0% во нашата земја

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2019 година, во споредба со 2018, вкупниот број на говеда е намален за 15.0%. Бројот на говедата кај индивидуалните земјоделски стопанства е намален за 15.1%, додека бројот на говедата кај деловните субјекти (земјоделските претпријатија и земјоделските задруги) е намален за 10.4%. Бројот …

Повеќе »

Волци задавија овци во село Бигла

Волци нападнаа стадо овци во подножјето на делчевското село Бигла. При нападот како што информира делчевецот Антон Антовски, две овци се раскинати од челуста на дивите животни, информира Делчево365. -Нападот се случил во раните утрински часови. Нападнатите овци ги најдов денес во близина на стадата и цела среќа е што …

Повеќе »

Бајковити сцени со диви животни (Фотографии)

Веќе знаете дека женскиот колектив е особено слаб кај жителите на дивиот свет. Овој пат, нашето внимание го привлекоа неверојатно убави фотографии од животни кои не се наши миленичиња, но можеби ќе ги сретнеме во некои природни прошетки, како што се слатки верверички, но и лисици. Овие фотографии што се …

Повеќе »

Jонче и Алексо се во самоизолација: Алексо му носи дрва, пиво, чаша, му пазари …. (Видео)

Joнче од Охрид и неговиот миленик Алексо кои се во самоизолација, постираат видеа секој ден за тоа како заедно им поминува времето. Алексо му носи дрва, пиво, пазари итн …. За видеата на следната страна:

Повеќе »