Почетна / Градина / Животни (страна 2)

Животни

Кои се 5 раси на кучиња за ладна клима

Сибирскитe хаски Ова е една од најпопуларните раси што се чувствува одлично во студот. Со боја на очите кои се движат од кристално сина до кафеава, па дури и разнобоена, хаските се елегантни и силни кучиња. 2. Бернско планинско куче Бернес Се користи масовно како куче овчар. Повеќето членови на …

Повеќе »

Bagheera kiplingi – речиси ,,веге’’

Bagheera kiplingi е уникатен пајак (фамилија: Salticidae, потфамилија: Dendryphantinae, род: Bagheera) кој живее во живее во Централна Америка. Кон крајот на XIX – тиот век биолозите го именувале родот Bagheera, по пантерот Bagheera во книгата за џунглата (The jungle book) на британскиот автор Rudyard Kipling. Во тоа време се што …

Повеќе »

Заштита на лилјаците од Белица

Заштитеното подрачје „Споменик на природата – Белешничка Река“ се наоѓа во карстно подрачје, каде што се формирале голем број пештери и јами. Токму во нив, во темнината на подземјето одредени претставници на фауната се прилагодиле на посебните услови и со своите уникатни адаптации успешно опстануваат. Лилјаците тука си го нашле …

Повеќе »

Тој само сакаше да ја погали – Еве како му врати мечката Гризли (Видео)

ВИДЕО: Огромна мечка често го гушка својот спасител: Мислам дека некогаш ќе ми ги скрши коските Џимбо e гризли мечка која била спасена од стапица во дивината од страна на Сузан и Џим Ковалчик. Тие потоа ја однеле во својот резерват за диви животни. Денес, Џимбо има речиси 700 килограми …

Повеќе »

39% од пеперутките и 9% од птиците исчезнале во Европа

Без итна акција во следната деценија, Европа нема да може да се справи со климатските промени. Ова се наведува во извештајот на Европската агенција за животна средина, кој се објавува на секои пет години. Заклучоците се дека ако не се реагира итно, жешките зраци би станале вообичаени на Стариот континент. …

Повеќе »

Лилјаците го осеќаат нашиот крвен систем

Лилјаците се среќаваат речиси насекаде на Земјата до поларните граници на дрвенестата вегетација. Тие се единствените цицачи кои се хранат со крв. Лилјаците се само еден интересен пример за тоа како би можеле да се развијат или еволуираат екстремитетите на четириножните ‘рбетници. Сите прсти на предните екстремитети се исклучително долги, …

Повеќе »

Календар за сточари за декември

Во најстудениот период од годината обезбедете подобро затоплување на шталите. Посветете внимание на хигиената во шталскиот објект. Секојдневно чистете ги животните и просториите во кои се наоѓаат животните. Посветете внимание на безбедноста на храната, не смее да биде мувлосана или на било каков начин контаминирана. Не се препорачува животните да …

Повеќе »

Научниците докажаа: Кучињата ги разбираат човечките зборови

Научниците докажаа факт што повеќето сопственици на кучиња го знаат – најдобриот пријател на човекот разбира сè што му е кажано. Експертите во Будимпешта, Унгарија, ја снимиле мозочната активност на кучиња и утврдиле дека кога ќе ги слушнат зборовите како „Добро момче“ или „Браво“, четириногите животни реагираат посилно отколку на репликите како …

Повеќе »

Птиците се многу важни членови на секој еко систем: Изработка на хранилка за птици

Птиците се многу важни членови на секој еко систем, малите птици покрај тоа што ги разубавуваат нашите градини и не развеселуваат со нивната песна се и многу корисна алка во синџирот на исхрана во природата. Имено малите птици главно се исхрануваат со инсекти со што помагаат да се одржи нивниот …

Повеќе »

Кучињата се предвесници на земјотресите: Погледнете што направи ова куче пред да стресе земјотресот во Драч

Кучето спиело покрај една зграда, а неколку секунди пред силниот потрес кучето се буди и започнува да бега. Погледнете: — EMSC (@LastQuake) November 26, 2019 pic.twitter.com/eH5NVPn0bh — mamma mia marcello (@lalssido) November 26, 2019

Повеќе »