Почетна / Градина / Животни (страна 10)

Животни

Господарот на балканските планини: Балканскиот рис плени со својата убавина

Балканскиот рис кој е еден од најзагрозените подвидови во светот е фотографиран од 8-та студиска сесија 2019-21 во Националниот парк Бјешкет е Нaмуна. Се надеваме дека во тековната состојба со СОВИД-19 овие ретки слики ќе донесат топлина и уживање во вашите срца, се вели во пораката на ЕРА . ЕРА …

Повеќе »

ФАО: Нема докази дека добитокот и домашните миленици можат да го пренесат корона вирусот (COVID-19) на луѓето

Од почетокот на глобалното ширење на корона вирусот (COVID-19), Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО) соработува со Светската здравствена организација (СЗО) и Светската организација за здравје на животните (ОИЕ) за поддршка на земјите членки во идентификување на потенцијални домаќини на овој вирус кај животните и спречување на …

Повеќе »

Жабите привлекуваат богатство и пари?

Според древната кинеска уметност на фенг шуи се верува дека жабите привлекуваат богатство и носат пари. Затоа најдобро е да се поставуваат не многу далеку од главните влезови на станбените објекти, свртени према улицата каде што се верува дека на овој начин тие ги фаќаат парите на минувачите и на тој …

Повеќе »

Сигурно се прашувавте како се движат полжавите? Еве го одговорот!

Сигурно сте се загледале во полжав што се движи над површината на земјата и се прашувавте како воопшто може да се движи кога нема нозе. Всушност, целиот долен дел на полжавот е ногата. Тој е целосно исправен и мазен, но има многу мускули на полжавот кои му служат да се …

Повеќе »

Мечките се будат рано од зимскиот сон: „Не е добро за нив ниту за луѓето“

Во февруари, почетокот на март и почетокот на март, забележани се голем број мечки во Русија, Финска и САД, кои, поради невообичаено благата зима, се разбудија рано од зимскиот сон. Зошто мечките се будат рано од зимскиот сон? Обично се во хибернација во овој период од годината – состојба како …

Повеќе »

Бремената, изгладнета женка oрангутан се држи до последното дрво додека булдожерите го уништуваат нејзиниот дом

Луѓето продолжуваат да уништуваат шуми од дождовните шуми кои бараат профит во бујната џунгла, но популациите на диви животни кои живееле таму ги изгубиле своите домови и честопати се раселуваат, пишува healthyfoodhouse. Кога масовните булдожери го уништија остатокот од дождовната шума во Борнео, остров во Малезија архипелагот од Југоисточна Азија, …

Повеќе »

Која е најголемата жаба во светот?

Жабите би требало да се мали и слатки, но овие т.н. Голиат жаби, како што и самото име ни кажува се огромни жаби кои можат да израснат до 33 cm и да достигнат тежина од 3,3 килограми (колку една мачка). Нивното научно име е Conraua goliath и во нормални услови …

Повеќе »

Запознајте ја Лиса, новата женка рис што ќе носи околувратник!

Запознајте ја Лиса, новата женка рис за годинава што ќе носи околувратник! На 24 февруари 2020 година рисаџиите од Македонското еколошко друштво (МЕД), заедно со претставници од Националниот парк „Маврово“, успешно заловија уште една единка од таинствениот балкански рис на планината Бистра спроти с. Ростуше. Се утврди дека се работи …

Повеќе »

Чувајте ги домашните миленици подалеку од растенијата

Кучињата и мачките сакаат да копаат, играат и трчаат. Особено за мачките е интересен моментот кога ќе здогледаат нешто барем малку што им мрда. Тоа најчесто се стеблата или листовите на растенијата, па затоа понекогаш тие се мета во нивното играње. Мачките за разлика од кучињата знаат повеќе да направат …

Повеќе »