06.07.2022
Почетна / Градина / Вести (страна 61)

Вести

ЕУ предложи воведување на нов IP + стандард за земјоделството

Високото загадување на животната средина и потребата да се произведат се повеќе земјоделски производи за да се храни светот, создаваат проблеми за земјоделскиот сектор, а еко-активистите постојано обвинуваат дека се нарушува хармонијата на природата. Факт е дека се зголемува органското земјоделство како алтернатива на традиционалното земјоделство. Но, прашањето е колку …

Повеќе »

МЗШВ: Со интервентна мерка ќе се покријат загубите на производителите на зелка

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, континуирано го следи откупот на зелката и е во постојана комуникација со земјоделците и откупувачите на зелка. Поради глобалната пандемија од коронавирусот, на светските пазари дојде до намалена побарувачка на зелка, што во нашата држава предизвика проблем со пласманот и откупната цена на зелката. …

Повеќе »

МЗШВ: Од утре се укинува забраната за движење во шума и шумско земјиште

Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, на барање на ЈП „Национални шуми“ ја отповика забраната за движење во шума и шумско земјиште со кој стопанисува ЈП „Национални шуми“, донесена на ден 16.04.2020 година. Со промената на временските услови и пролетното развивање на вегетацијата, се намали опасноста од …

Повеќе »

Глобален извештај за кризи со храната ги открива размерите на кризите со храна во време кога КОВИД-19 предизвикува нови ризици за ранливите земји

Денеска, меѓународна алијанса на Обединетите нации, владини и невладини агенции кои работат на решавање на основните причини за екстремна глад, објавија ново издание на нивниот годишен Глобален извештај за кризи со храната. Извештајот на Глобалната мрежа против кризи со храната, заедно со клучните наоди, изјави од партнерите и мултимедијалните материјали …

Повеќе »

Денеска тутунарите со презимиња на буквите А, Б, В, Г и Д, можат да ги подигнат парите за субвенции во банка

Денеска тутунопроизводителите чии што презимиња започнуваат на буквите А, Б, В, Г и Д, ќе можат да ги подигнат парите за субвенциите за тутунот на шалтерите на банките. Во текот на утрешниот ден, според редоследот за подигнување на готовина од банка, се тутунопроизводителите чии што презимиња започнуваат на Ѓ, Е, …

Повеќе »

Денеска од 16 до 23 часот тутунопроизводителите можат да ги подигнат субвенциите од банкомат, од утре подигнувањето готовина од банки ќе се врши по азбучен ред

Денеска од 16 до 23 часот тутунопроизводителите можат да ги подигнат субвенциите од банкомат под контролиран режим и списоци од Министерството за внатрешни работи. Максималниот износ на средства којшто ќе може да се подигне преку банкомат во текот на 24 часа е еднаков на дневниот лимит за подигнување готовина од …

Повеќе »

Субвенциите за тутун веќе се на банкарските сметки

Субвенциите за тутун веќе се на банкарските сметки на корисниците. Трансакциите се успешно извршени преку Македонскиот интербанкарски платен систем, којшто денес работеше за средствата да им бидат достапни на сите тутунари коишто се приматели на субвенции. Со самото тоа што средствата се исплатени на сметките, тие постојано ќе им бидат …

Повеќе »

Овој камен го користат за заштитна амајлија и за поголема среќа

Бојата на тиркизот зависи од количината на други минерали во неговиот состав, па кога содржи повеќе бакар, сината боја му е поизразена. Зелената боја e резултат на присуство на железо и на двовалентен хром. Тиркизот е полускапоцен камен со специфична сјајна, синозелена (т.н. тиркизна) боја, омилена во сите епохи, па …

Повеќе »

Министерот за земјоделство најави мерки за ублажување на последиците од пандемијата врз земјоделството и руралниот развој

Вчера министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски одржа прес-конференција на којашто соопшти дека Владата на Република Северна Македонија ќе ги овозможи сите потребни услови за одржливо земјоделско производство, пласман и ќе одговори на барањата на земјоделците. Министерот Димковски посочи дека производството на храна мора да продолжи да се …

Повеќе »