06.07.2022
Почетна / Градина / Вести (страна 59)

Вести

„Баер“ ќе плати повеќе од 10 милијарди долари како компензација за производот што предизвикува Рак

Хемискиот гигант „Баер“ ќе плати 10,9 милијарди долари за да ги смири обвинувањата дека „кружењето“ на хербицидот е канцерогено. Поднесени се околу 125.000 судски спорови над оваа подготовка базирана на глифосат, која, наводно, има канцерогени ефекти. Правната фирма „Ваиз и Луксенберг“ изјави дека достигнала спогодба во име на 100.000 луѓе. …

Повеќе »

Хорти Експерт МК – Компанијата која одлично ги изведува и се грижи за кровните градини во нашата држава (Фото)

Екстензивните кровни градини, содржат повеќе видови на седум и вегетација, кои што во голем дел се само одржливи. Тие имаат голем број на предности, меѓу кои се: одлична изолација од температурни разлики, во лето и зима; заштита од сонце и дожд; придонесува за прочистување на воздухот; стимулира биодиверзитет; ја приближува …

Повеќе »

Расадник во Росоман располага со 20.000 садници на органски бадем. Еве кои сорти можете да ги набавите!

Друштвото Дарион од село Крушевица, Росоман располага со околу 20.000 садници органски бадем од сортите Ферањез, Тексас и Троито. Бадемовиот расад е калемен на подлога од горчлив бадем која што овозможува најдобар развој на садникот и е отпорен на многу штетници што го напаѓаат кореновиот систем кај коскестите овошки како …

Повеќе »

Видео-градот како еден од најопасните метеролошки феномени

Во 1942 британски шумар во Рупкунд, Индија дошол до непријатно откритие. На надморска висина од околу 4877 метри, на дното на мала долина тој нашол смрзнато езеро полно со скелети. Тоа лето, топењето на мразот открило уште скелети, растурени на бреговите и во водата. Очигледно таму се случило нешто ужасно. …

Повеќе »

Д-р Бибан: Тоа што се повеќето луѓе кашлаат и се гушат, не значи дека тоа е последица на зголемената количина на полен во воздухот…

„РАСКАШЛАНА И МРСУЛАВА ПРОЛЕТ…😝 Тоа што се повеќе луѓе кашлаат и се гушат, не значи дека тоа е последица на зголемената количина на полен во воздухот, туку дека е нарушена целокупната еко рамнотежа во животната средина. Поленот е природен производ кој е резултат на природниот процес на цветање на растенијата, …

Повеќе »

Македонскиот Рубин – еден од најмоќните минерали кога станува збор за проектирање и складирање на енергија

Ова е еден од најмоќните минерали кога станува збор за проектирање и складирање на енергија. Делува врз сексуалните енергии и ја буди жедта за животот. Одличен е за личности кои имаат потреба од повеќе акција во сопствениот живот. Обоеност: црвен. Основни карактеристики: Страст, храброст, свесност. Рубинот кореспондира со коренската чакра …

Повеќе »

Совети од нутриционист Анета Николовска: храна од градината која може да помогне да не се создаваат камења во бубрезите

Бубрежен камен претставува болест на бубрегот поточно на меките делови (чашки,канали) и претставува формирање на минерален депозит, односно кристализација на минералите кои ја попречуваат работата на бубрезите. Составот на бубрежните камења е различен. Во најголем број случаеви тоа се калциум оксалати. Посочуваме некои природни намирници кои помагаат при камен во …

Повеќе »

Крава од расата „Лимузин“ избега од кланица и умре од стрес

Крава од Полска од француската раса “Лимузин” била запленета во четвртокот во близина на полско село и била натоварена на камион, но починала за време на нејзиниот транспорт, информира Associated Press. Нејзиното бегство, кое се случило на 23 јануари, го привлекло вниманието на целиот свет откако полскиот веб-сајт Wiadomosci пишал …

Повеќе »

Геода – трендот на современото и модерно живеење

Геодите се познати како камени меури (на грчки: геодезични, копнени) т.е. карпести геолошки формации, кои најчесто се случуваат во шуплините на магмата и седиментните карпи. Тие доаѓаат на површината кога овие карпи се уништени од атмосферски влијанија и ерозија. Во формирањето на магмата и седиментните карпи често постојат гасни меури. …

Повеќе »