16.05.2022
Почетна / Градина / Вести (страна 50)

Вести

ОСИ и СТРШЛЕНИ – Како да се справите против нив?!

Проблемот со осите и стршлените длабоко го чувствуваат оние кои имаат овоштарници. Всушност, ова се инсекти алчни за зрело овошје.Тие исто така се жестоки ловци на пчели, кои буквално ги убиваат. Бидејќи тие се отровни инсекти,тие претставуваат ризик во градините, особено за децата. Затоа, разбирлива е желбата да се отстранат …

Повеќе »

Единствената мини фарма со магариња во нашата држава

Роберт Шиникоски во атарот на родното Велестово подигнал мини фарма со магариња. Овој млад човек, пред 18 месеци се вклучил во проект за спас од исчезнување на автохтоната сорта магариња. Со помош на здружението на граѓани “Буша“ се вклучил во проект за заштита. Добил грант од ГЕФ Македонија, Програмата за …

Повеќе »

Четири предлог растенија кои ќе ги најдете во Хорти Експерт МК

Купресоципарис лејланди топка, е идеално декоративно растение кое со својата форма ќе внесе разноликост во Вашата градина, или пак тераса. Растението можете да го најдете во Хорти Експерт МК, и тоа со висина 1,60м/1,80м. Ерика е прекрасно растение кое заслужува место во Вашата градина. Нивната чудесна способност да ја менуваат …

Повеќе »

Срна се сретна очи во очи со ловџија: Никој од нив нема да ја заборави оваа средба (видео)

Еден ловец се маскирал и го чекал својот плен во шумата, кога од никаде се појави срна, му пријдела и почнала да се гали. Ловецот бил сокриен, ловејќи мисирки, а веројатно и се допадна на срната, па таа му пријде на новиот пријател за да го запознае одблиску. Ниту ловецот …

Повеќе »

Денес е 20 март – Ова се старите народни верувања за добредојде на пролетта

Денес е 20 март, денот на астрономската пролет, а според старите народни верувања, постојат некои ритуали за да ги исполниме нашите желби и да уживаме во здравјето. Според старите верувања, ако сакаме нешто во првите минути од доаѓањето на астрономската пролет, тоа ќе се оствари кога ќе го напишеме на …

Повеќе »

Лемонкуад дрвото достапно во Хорти Експерт – со малку грижа до многу овошје!

Како и секоја сезона, така и оваа расадникот Хорти Експерт повторно изненадува со различни видови растенија за продажба, а овој пат се фокусираме на Лемонкуад дрвото. Тоа е хибриден вид од лимон и кумквад. Сезоната на цветање е пролет-лето. Има прекрасни цитрусни плодови кое може да се јаде, одлично e …

Повеќе »

Во подземната стаклена градина Walipini, се одгледува храна во текот на целата година

Во последно време технологиите за одгледување се повеќе се зголемуваат. Но, за оние кои сакаат нешто малку повеќе антички, одгледувањето храна во дупка во земјата е нешто што бара најмалку технологија. Walipini, е подземна стаклена градина со покривка, која останува топла, бидејќи пасивно ја апсорбира сончевата топлина и топлината на …

Повеќе »