Почетна / Градина / Вести (страна 4)

Вести

Николовски: МЗШВ работи на мерки кои ќе овозможат откуп на целата количина индустриско јаболко.

Со симболично откинување на првото јаболко, денеска во Ресен, министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски го означи почетокот на годинешната берба на јаболка. На манифестацијата Преспански јаболкобер, заедно со министерот Николовски присуствуваа евроамбасадорот Самуел Жбогар и постојаната претставничка на УНДП во Македонија Луиза Витон . Николовски соопшти дека поради …

Повеќе »

Пуштена во употреба првата сензорна градина во Македонија

Со цел да се овозможи поквалитетна настава за учениците со оштетен вид, денеска Американската стопанска комора во Македонија ја пушти во употреба првата сензорна градина во Македонија изградена во училиштето за рехабилитација на деца и младинци со оштетен вид Димитар Влахов во Скопје. Сензорната градина е надворешна училница која го …

Повеќе »

Исчистете ја градината од прецветаните цвеќиња

Октомври е месец кога во природата се исклучително брзо се менува. Во градината сега треба леите да се исчистат од прецветаните цвеќиња, почвата треба да се обработи и да и се поправи нејзината структура и тоа со додавење на органски и минерални ѓубрива. Стеблата на прецветаните многогодишни цвеќиња треба да …

Повеќе »

Скапа или ефтина инвестиција? – Одгледување на гоџи бери

Доста луѓе сметаат дека одгледување на гоџи бери во Македонија не е толку комплицирано. Всушност и вие може да се занимавате со одгледување на гоџи бери, дури и ако одлучите тоа да го сторите во саксија. Ако сте во градот, оваа опција ќе ви одговара повеќе. Подгответе си почва, ѓубриво …

Повеќе »

Која е македонската компанија што хортикултурно ги уредува познатите грчки комплекси на Халкидики

Во 1991 год. како резултат на успешноста во работата во бизнисот со цвеќе, но и неспремноста во која се затеков по распадот на еден систем, решив да ја основам фирмата Хорти Експерт МК, раскажува Филков за форумот на Логин Системи. На почетокот со скромни амбиции и со неколку вработени, но …

Повеќе »

Николовски: Членството НАТО и ЕУ ќе гарантира безбедна храна за граѓаните и подобра благосостојба на животните

Ветеринарната медицина како дисциплина има големо значење за здравствената заштита на животните и безбедноста на храната, затоа и Министерство за земјоделство,шумарство и водостопанство во соработка со Агенцијата за храна и ветеринарство, интензивно работи на подобрување на благосостојбата на животните ни обезбедување на безбедна храна на граѓаните, истакна министерот за земјоделство …

Повеќе »

Погледнете како изгледа новиот парк во Чаир

Градоначалникот Шилегов и директорот на ЈП „Паркови и зеленило“, Ардијан Муча, денеска присуствуваа на промоцијата на новата зелена јавна површина – нов парк на улица „Дижонска“ во општина Чаир. – Зазеленувањето останува на врвот на листата на приоритети на Град Скопје. Го реконструиравме паркот на улица Дижонска во вкупна површина …

Повеќе »

Какви се регионалните сметки во земјоделството

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2016 година, во креирањето на бруто-додадената вредност во земјоделството во Република Македонија, најголемо учество има Југоисточниот Регион со 29.7 %, потоа Пелагонискиот со 22.1 % итн., додека најмало учество имаат Североисточниот и Југозападниот Регион со 4.2 %. Во создавањето на вредноста на …

Повеќе »

Министерот Николовски доби плакета за најуспешен министер за земјоделство, шумарство и водостопанство

Земјоделското здружение “Современо Земјоделство” на министерот Љупчо Николовски, му додели плакета за најуспешен министер за земјоделство, шумарство и водостопанство. Од здружението посочија дека оваа плакета е резултат на мерките кои министерот Николовски и Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство ги имаат преземано во изминатава година и половина, за развој на земјоделството. …

Повеќе »