Почетна / Градина / Вести (страна 100)

Вести

Погледнете како изгледа новиот парк во Чаир

Градоначалникот Шилегов и директорот на ЈП „Паркови и зеленило“, Ардијан Муча, денеска присуствуваа на промоцијата на новата зелена јавна површина – нов парк на улица „Дижонска“ во општина Чаир. – Зазеленувањето останува на врвот на листата на приоритети на Град Скопје. Го реконструиравме паркот на улица Дижонска во вкупна површина …

Повеќе »

Какви се регионалните сметки во земјоделството

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2016 година, во креирањето на бруто-додадената вредност во земјоделството во Република Македонија, најголемо учество има Југоисточниот Регион со 29.7 %, потоа Пелагонискиот со 22.1 % итн., додека најмало учество имаат Североисточниот и Југозападниот Регион со 4.2 %. Во создавањето на вредноста на …

Повеќе »

Министерот Николовски доби плакета за најуспешен министер за земјоделство, шумарство и водостопанство

Земјоделското здружение “Современо Земјоделство” на министерот Љупчо Николовски, му додели плакета за најуспешен министер за земјоделство, шумарство и водостопанство. Од здружението посочија дека оваа плакета е резултат на мерките кои министерот Николовски и Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство ги имаат преземано во изминатава година и половина, за развој на земјоделството. …

Повеќе »

Со оглед дека климатските промени го преобразуваат земјоделството, меѓународната трговија ќе биде сè поважна за прехрана на светот

Отворените, предвидливи и фер глобални пазари на храна можат да помогнат во зајакнувањето на напорите за борба против климатските промени и гладот, вели новиот извештај на ФАО Со оглед на тоа што климатските промени значително ја менуваат способноста на многу региони во светот да произведат храна, се очекува дека меѓународната …

Повеќе »

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е зголемен за 8.2 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 0.1 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во август 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 8.2 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 0.1 %. Во август 2018 година, во споредба со август 2017 година, …

Повеќе »

Македонија прв пат ќе тестира има ли храна третирана со јонизирачко зрачење

Агенцијата за храна и ветеринарство, за прв пат, ќе врши испитувања дали на македонскиот пазар има храна третирана со јонизирачко зрачење, согласно Мониторинг програма за безбедност на храна. Испитувањата ќе се вршат во Интегрираната лабораторија за примена на јонизирачки зрачења при Факултетот за електротехника и информациски технологии. Агенцијата ќе зема …

Повеќе »

Училиштето „Димитар Влахов“ ќе ја добие првата „Сензорна градина“

Првата „Сензорна градина“ во Македонија ќе биде отворена во училиштето за деца и младинци со оштетен вид „Димитар Влахов“ од Скопје. Сензорната градина, која се наоѓа на отворен простор ќе го унапреди наставниот процес, а ќе им помогне дополнително на наставниците и учениците во наставниот процес. Проектот е покренат од …

Повеќе »

Еве неколку причини следниот пат кога ќе видите костен, да земете барем еден

Костените се насекаде околу нас во есен. Малку луѓе знаат дека костените можат да влијаат на енергетските вибрации, надополнување и релаксирачки човечки организам. Тие ни помагаат и да имаме подобар и здрав сон. Во многу култури дрвото костен се смета за магично. Лисјата личат на човечката дланка и тоа секогаш …

Повеќе »