Почетна / Градина (страна 4)

Градина

Интересни факти за сопствениците на миленици

Прочитајте ги овие 8 интересни факти за сопствениците и нивните домашни миленици. 1. Општи заклучоци за видовите на домашни миленици и нивните сопственици, кои ги потврдија истражувањата се: сопствениците на риби се најсреќни, сопствениците на кучиња се најзабавни, сопствениците на мачки се зависни и најчувствителни, сопствениците на влекачи се најнезависни. …

Повеќе »

Преку одгледување црви до заработка од 3000 евра

За одгледување калифорниски црви вложувањата се релативно мали во однос на добивката од нив. Добивката може слободно да се мери со добивката од електрониката. Ова е констатација на американски финансиски стручни лица. Бидејќи калифорниските црви многу брзо се размножуваат (на секои три месеци леглата се дуплираат) и капиталот многу брзо …

Повеќе »

Како да направите рабници во градината

Рабниците може да направат прекрасна колор композиција, да се распоредат како прстен околу дрвјата, да ја одделат патеката од тревниците. Користа од нив е двојна. Од една страна исполнува чисто декоративна функција, а од друга страна става граница помеѓу градината, ги зајакнува краиштата на подот и не дозволува врз неа …

Повеќе »

Првиот „Светски ден на Вранецот“ ќе се одржи во Скопје на 5 октомври

Првиот „Светски ден на Вранецот“ ќе се одржи во Скопје на 5 октомври 2019 година во Double Tree by Hilton Hotel, во организација на Здружението „Вина од Македонија“, во соработка со производителите на оваа сорта од Македонија и од регионот. Целта на овој настан е да се потенцира важноста на …

Повеќе »

Неверојатно откритие на јајцата

Досега беше познато дека јајцата се одличен извор на протеини, липиди, витамини и минерали, а научниците од Универзитетот во Алберта ги открија нивните антиоксидансни својства, што значи дека помагаат во превенција на болести на срцето и крвните садови, како и ракот. Истражувачите ги испитувале жолчките од јајцата на кокошките кои …

Повеќе »

Дрвото на Буда е старо 2500 години и сеуште е здраво

Буда добил духовно просветлување под дрвото Бодхи, што е старо 2 500 години, пренесуваат медиумите во Индија. Будистите го нарекуваат дрвото на познанието “Бодхи”. Првично дрвото го носи името „Папата“, но подоцна е сменето. Бодхи е термин кој доаѓа од јазиците пали и санскрит и значи просветлување, па затоа дрвото …

Повеќе »

Карактеристики на цвеќето со хороскопските знаци

Животот на современиот човек е незамислив без шармот на цвеќето. Сеуште постои традицијата коа раѓање на дете на мајката се дава букет со цвеќе. Цвеќето го придружува човекот и после смртта. Но, меѓу овие два момента, цвеќињата исполнуваат со расположение секој ден од животот и означуваат свечени моменти. Едно мало …

Повеќе »

Отровот од црната мамба заменува морфиум

Француски научници од Институтот за молекуларна и клеточна фармакологија во Валбона-Франција открија уникатен аналгетик без несакани ефекти. Се работи за отров од црна мамба за која научниците открија дека заменува морфиум! Од “оружјето” на црната мамба, најмногу отровната африканска змија, тие успеаја да издвојат два протеини со исклучително аналгизирачко дејство. …

Повеќе »

Лушпите од банани едни од најдобрите прочистувачи на водата

Истражувачите од бразилски институт открија дека лушпата од бананите може да се користи како прочистувач на водата. Тоа всушност претставува традиционален начин на чистење на водата од хемикалиите, отровите, бактериите. Институтот открил дека исушените лушпи од банана треба да се користат како прочистувач. Тие можат да се користат дури 11 …

Повеќе »

Чинампа – стар земјоделски метод

Чинампа е стар средноамерикански земјоделски метод кој користел мали, квадратести површини плодна земја за одгледување растенија во езерото во Долината на Мексико. Овие чинампи биле нарекувани и како „пловечки градини“ и служеле како вештачки создадени острови. Чинампите биле создавани така што се ваѓала почва од езерото која била поставувана на …

Повеќе »