06.12.2023
Почетна / Градина (страна 230)

Градина

Еден фотограф откри вистински „angry birds“ во природата

Оси Сааринен е фотограф од Финска. Тој прави фотографии од различни видови на диви животни од локалниот пејсаж, но неговите птичји фигури се оние кои обично предизвикуваат занес. Некако, многу птици се појавуваат во неговите слики како вистински верзии на измислени пердуви од „лутите птици“. Тие се сурови, но исто …

Повеќе »

Времето станува потопло, а денот подолг. Подгответе се за вашата пролетна градина

Времето станува потопло, а денот подолг. Веќе не ви се седи внатре, а и во градината има доволно работа. Треба да ги подготвите растенијата за пролетта. Може да комбинирате бизнис со задоволство и да се спротиставате на пролетниот замор. Ако уште не сте отпочнале, потрудете се прво со цвеќињата на …

Повеќе »

Земјоделците ќе добијат 30 отсто повисоки субвенции за пренамена на култура

Дополнителни субвенции ќе можат да добиваат земјоделците кои имаат производство на жита и кои сакаат да ја променат културата во градинарство на отворено, во пластеници и во овоштарници и лозја. Право на овие пари имаат земјоделските стопанства кои освен пченица или друг вид на жита, одгледуваат и градинарски, овошни и …

Повеќе »

Ова е најмалиот аквариум во светот

Овој мал аквариум е направен од стакло и мерките се само 30 мм. Широк е 24 мм, а висок е 14mm. Тој е толку мал што постои само простор за овие мали зебра риба, со неколку минијатурни растенија и камења. За да го пополни аквариумот, на 10ml вода мораше да …

Повеќе »

Градинар пронашол прастар прстен со ликот на Свети Никола (Видео)

Млад градинар од Израел пронашол добро зачуван бронзен прстен со ликот на Свети Никола, соопшти денеск Израелската управа за антиквитети. Работејќи во градината во селото Јогев, на северот од Израел, Декел Бен-Шитрит (26) здогледал прстен за кој се верува дека е од 12 и 15 век.

Повеќе »

Со фото “замка“ сликани две различни единки од балканскиот рис кај с. Жировница

Петтата интензивна сесија со фото замки во Националниот парк Маврово започна на 15 февруари оваа година. Ренџерите во паркот заедно со членовите на Македонското еколошко друштво за 4 дена успешно поставија 60 фото замки на 30 различни локации во паркот. “Замките„ ќе бидат активни 2 месеци, а контрола на истите …

Повеќе »

Овој Данец заработува милиони од продажба на моливи, кои се претвораат во растенија

Ако подарувате на некого молив, подобро да е од овие: данската компанија Sprout продава моливи, кои се претвораат во растение при вметнување во почвата. Клиентите на компанијата се гиганти како Ikea, Walt Disney и Bank of America. Компанијата очекува да заврши оваа година со 1.5 милиони долари приходи. А постои …

Повеќе »

Нешто повеќе за козјото сирење

Козјото сирење е храна со древнa историја, за која се претпоставува дека е изведено во регионот на Европа, Централна Азија и Блискиот Исток околу 8000 година п.н.е. Според извештаите, откриени во египетска гробница, првото сирење се појавило околу 2000 година п.н.е. и веројатно била со структура на солидна урда, какви …

Повеќе »

ФОТО:Ехидните се цицачи со најчуден пенис

Ехидните (Tachyglossidae) се од класата цицачи. Ги има во Австралија, Тасманија и Нова Гвинеја. Женката снесува јајца, а потоа ги дои малите. Телото и сличнно со телото на ежето и покриено со долги боцки и влакненца. Клунот е проширен за да може да ги достигне мравките, термитите, црвите и ларвите, …

Повеќе »

Андреа – природен прочистувач на воздухот

Растенија се супер-ефикасни за филтрација на воздушниот систем. Системот ANDREA претставува технологија која ги отстранува токсините од воздухот. Се состои од активен погон на филтрација усогласено со слоеви на водата и почвата за да се обезбеди повеќестепен систем кој ќе го чисти воздухот во затворените простории од штетните отрови, кои …

Повеќе »