22.01.2022
Почетна / Градина (страна 210)

Градина

Тој ископа дел од тревникот за да го израдува својот син: Погледнете што направил во дворот за него

Уредувањето на дворови зема се поголем замав во последно време. Но, има и такви кои едноставно пленат не само со нивното зеленило, туку и со прекрасните идеи кои им ги даваат нивните сопственици. Погледнете еден таков. Вусшност се работи за родител кој сакал да го импресионира својот син со тоа …

Повеќе »

Каланхое – лек во саксија

Многу растенија со лековити својства можат да се одгледуваат во домашни услови за да ви се при рака кога ќе ви бидат потребни. Каланхоето е едно од нив. Неговите лековити својства биле познати уште во длабока древност. Можете да го одгледувате во саксија и така цветот ем ќе краси вашиот …

Повеќе »

Првични предвидувања на ФАО за годината што следи: Понудата на житарици ќе ги намали рекордно високите цени

Индексот на ФАО за цените на храната се задржа стабилен во април, со просек од 173,5 поени за месецот, за степен повисок од тој во март и за 2,7 проценти повисок во однос на истиот месец 2017 година. Цените на житариците и млечните производи го продолжија нивниот неодамнешен тренд на …

Повеќе »

Донесени и изменети пет закони во интерес на земјоделците

Собранието усвои измени и дополни на пет закони во областа на земјоделството. Станува збор за законите за земјоделство и рурален развој, за ловство, за рибарство и аквакултура, за консолидација на земјоделско земјиште и за семенски и саден материјал за растенија. Сите овие измени на закони се од исклучително значење за …

Повеќе »

Погледнете неколку интересни изведби на Градинарскиот центар ФОЈА (2 дел)

Градинарскиот и оперативен центар ФОЈА е компанија која нуди широк асортиман на производи и услуги од областа на хортикултурата. Во Градинарскиот центар ФОЈА, кој се наоѓа на бул. Борис Трајковски бр. 152 А (поранешна Првомајска), може да се снабдите со листопадни дрвја, зимзелени декоративни садници, грмушки и ниски растенија, сезонски цветен расад …

Повеќе »

Рокот за поднесување барања за субвенции за обработлива земјоделска површина и по грло добиток ќе се продолжи до 12-ти јуни

Рокот за поднесување на барањата за субвенции за мерките од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството 2018, наместо до 15-ти овој месец, ќе се продолжи до 12.06.2018 година. За таа цел Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во координација со Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ќе …

Повеќе »

Започнува исплатата за штетите од 2017

Од денеска започна исплатата на обештетувањата од временските непогоди што се случија во 2017 година. Денеска, Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, исплати близу 85 милиони денари по основ на  обештетувања за 2.355 земјоделци во Ресен, како регион каде што имаше најголеми штети. Исплатата ќе продолжи континуирано …

Повеќе »

Зелка – обична (Brassica oleracea L.)

Зелката успева низ целата земја. Таа се одгледува како културен зеленчук. Корисен дел му се надземните делови во свежа состојба. Зелката е богата со витамин Б2, Ц, К, Н, U, фолна и никотинова киселина, токоферол, каротиноиди, аминокиселини, јаглехидрати, гликозиди и многу минерални соли. Свеж сок од зелка влијае на функцијата …

Повеќе »