Почетна / Градина / Лек (страна 22)

Лек

Змиско млеко (Chelidonium majus L.)

Змиското млеко, жолтеничето или жолтата млечка растат низ целата земја во шумите и влажни места, грмушките и напуштените земјишта. Корисен дел се надземните делови на растението, кои се берат и сушат за време на цветањето. Сушењето е најдобри да се одвива на сенка или во машина за сушење при 45 …

Повеќе »

Одгледувањето на коноп е познато уште во историјата

На ова едногодишно растение латинското име е „Cannabis” и потекнува од фамилијата Конопоцветни. Има три вида „Cannabis sativa“, „Cannabis indica“ и „Cannabis ruderalis“ Во република Македонија одгледувањето на коноп е познато уште во историјата и тоа во делови каде има поголем процент на влага. Се сее во месец март. Расте …

Повеќе »

Еукалиптус (Eucalyptus globules Labill.)

Еукалиптусот расте на суви места. Растението е пренесено од островот Тасманија и Австралија. Расте во Јужна Европа. Корисен дел му се лисјата на растението и етеричните масла од нив. Во својот хемиски состав содржи етерични масла, тен материи, органски киселини, горчливи материи, смолести материи, восоци и др. Маслото од еукалиптус …

Повеќе »

Камилицата како лек за се!

Ретко ќе најдете домаќинство во кое не се чува кутија со исушени цветови на оваа нежна и убава билка која во изобилие расте на нашите простори. Сепак, ретко кој знае колку е камилицата здрава и каква се примена може да најде во нашето секојдневие… Камилицата на нашите простори е синоним …

Повеќе »

Кактус Гастерија

Гастеријата е јужноафрикански сукулент кактус, со брадавичести листови во форма на јазик, поради што во некои земји го нарекуваат “волски јазик”. Родот на овој кактус брои околу 80 видови. Тие се од големото семејство Лилиеви. Во својата татковина растат под дрвја и грмушки. Листовите на гастеријата достигнуваат во должина до …

Повеќе »

Канада ја легализира марихуана за рекреација

Сенатот на канадскиот парламент ја одобри легализцијата на марихуаната за рекреативни цели со закон кој го регулира неговото одгледување, дистрибуција и продажба, објави францускиот печат и ББС. Земјата е прва меѓу членовите на Г7 за легализација на марихуаната за рекреациони цели. Поседувањето канабис во Канада е криминал од 1923 година, …

Повеќе »

Жолт афион (Glaucium flavum Grantz.)

Жолтиот афион или мак расте на напуштени камени и суви тревни места. Корисен дел му се надземните делови кои се берат за време на цветањето и се сушат на сенка или во машина за сушење алишта. Содржи изохинолинови алкалоиди. Надземниот дел на жолтиот мак поседува нагласена противокашлична акција. Тој е …

Повеќе »

Мочуришен тажник (Filipendula ulmaria (L) Maxim.)

Мочуришниот тажник уште се нарекува брастнолистно оревче, отвратниче, кое расте крај планинските потоци, реки, извори, мочуришта до 2300 метри надморска височина. Претставува повеќегодишно растение кое е влекач што лази. Растението е медоносно. Корисен дел е надземниот дел и кореништето. Надземниот дел се бере пред цветањето – јуни-јули, а кореништето се …

Повеќе »

Излекувајте го циститот со магдонос!

Циститот е едно од најчестите заболувања кај жените. Дури само да изладени или да одлучите да го јадете зготвен тој сепак е многу корисен за здравјето на човекот, но и за губењето на циститот. Препораките се 1 врска магдонос, една лажица мед и едно пиво се варат 10 минути. По …

Повеќе »

Полско лутиче

Полското лутиче кое латински се нарекува „Ranunculus acris“. Народниот назив „лутиче“ води потекло поради тоа што може да предизвика „луто“ чувство на кожата. Се среќава во сите делови на Европа, па и кај нас. Претставува влакнесто растение со извишени витки стебленца и жолти цветови на кој се забележуваат пет венечни …

Повеќе »