16.05.2022
Почетна / Градина / Хортикултура (страна 40)

Хортикултура

ФОЈА деновиве го збогати својот асортиман со нови садници: Погледнете дел од нивната понуда

Градинарскиот центар ФОЈА деновиве го збогати својот асортиман со нови зимзелени садници, цветни грмушки, кроени топијарени растенија, листопадни дрвја, зачински билки, сезонски цветници… Погледнете дел од нивната најнова понуда:

Повеќе »

Градини, тревници …

Од внатрешноста на домот вашиот поглед на светот ќе биде наедно и поглед на градината. Ако таа служи само за гледање, а такви се малку, би требало да се уреди. На изгледот на самата градина придонесува правилното омеѓување, доброто поплочување, клупите, скулптурите, садовите за растенија. Меѓутоа, без цвеќе, украсни растенија, …

Повеќе »

Хамаципарис Писифера Филифера Нана

Ова растение е грмушка и расте како полутопка. Претставува прилично ниско растение со максимална висина од 1м и дијаметар на круната до 1,5м, што значи повеќе се шири отколку што расте. Ова растение е карактеристично по тоа што живее и до 300 години. Се состои од иглички кои се темно …

Повеќе »

Што е добро дизајнирана градина

Добро дизајнираната и добро поставената градина претставува исполнување на надежите на градинарот, неговиот израз на идеал и негова радост. Целта на дизајнот на градината е да се создаде убавина сама по себе и да се обезбеди средина на среќно живеење. Кои се некои од основните принципи на дизајн на градина? …

Повеќе »

Цукијама (Tsukiyama) – Јапонски градини

Цукијама Градините, (Tsukiyama) потекнуваат од Кина и Јапан. Карактеристично за овој вид на градини е тоа што се поставуваат подигнати места во дворовите во вид на мали планини, претставени со многу вода, мовчиња, дрва, цвеќиња, патчиња итн. Некој овие градини ги сметаат за три димензионални слики. Во урбаните Цукујама градини …

Повеќе »

Паркови во Скопје проектирани и успешно завршени од Хорти Експерт Груп (Фотографии)

Хорти Експерт Урбан Груп денес е водечка компанија во областа на хортикултурно уредување на објекти за живеење, резиденцијални и деловни објекти и јавни парковски површини и производство на декоративен саден материјал, како во Македонија така и во регионот, особено во Грција, Австрија,Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија и Косово. …

Повеќе »

Трка за најубав двор во Скопје: Дали градот Скопје повторно ќе доделува награди на погрешно место?

Градот Скопје во рамките на традиционалното одбележување на „Денови на пролетта – Денови на екологијата“, распиша Јавен конкурс за избор на јеколошка компанија, најголем придонес во областа на заштитата на животната средина, најубаво уреден двор (индивидуално домување), најубаво уреден двор (институција) и најубав состав и цртеж на тема екологија за …

Повеќе »