Почетна / Градина / Хортикултура (страна 4)

Хортикултура

Собен јасмин (Jasminum Polyanthum)

Jasminum polyanthum или собен јасмин е еден од многуте видови јасмини, погоден за собно одгледување во наши услови. Потекнува од западна Кина. Во земјите каде што климата дозволува, може да се одгледува и во градината. Расте многу брзо и има многу силно ароматични бои. Цути на крајот на зимата и …

Повеќе »

Олеандер (Nerium oleander)

Олеандер (Nerium oleander), е зимзелено растение од семејството „Apocynaceae“ која расте од Средоземјето, па се до Јунана во Кини. Постојат околу 400 видови и содадени се повеќе хибриди. За буен раст, Олеандерот сака многу Сонце, па можете да го поставите директно изложено на него. Во лето му одговара балконот или …

Повеќе »

Одберете машина со врвен шведски квалитет: Започнаа попустите на моделите на Husqvarna

Кога треба да одберете ефикасна и стабилна паркова, шумарска и градинарска механизација, не постои подобар избор од производите на Husqvarna. Уникатната комбинација на високи перформанси, употребливост и безбедност ви овозможува секогаш ефикасно, удобно и ефективно да ја завршите работата. Во текот на јуни и целиот јули, искористете ја неповторливата можност …

Повеќе »

Јапонските градини за пиење чај – Чанива (Chaniwa)

Градините Чанива (Chaniwa Gardens) се изградени за одржување на церемонии за чај. Во овие градини се вметнати посебен тип на куќарки во кои се случуваат церемониите на кој се служат чаевите. Во овие градини најчесто застапени се водните елементи како фонтаните, малите езерца, камењата, дрвjата, грмушките итн. За прв пат …

Повеќе »

„Мајмунско“ егзотично дрво ја краси клиниката Жан Митрев во Скопје

Araucariaceae се семејство на четинари, вклучувајќи три родови и 41 вид, кои постојат денес. Приближно во времето кога исчезнуваат диносаурусите, араукариите исчезнуваат од северната хемисфера. Потоа се шират во јужната хемисфера, достигнувајќи на север до 18 ° N на Филипините. Најголема разновидност има во Нова Каледонија (18 видови), се среќаваат …

Повеќе »

Убавината на секој двор доаѓа од тревникот: Косилките на АГРИНА се достапни, ефтини и лесни за употреба

За да добиеме густ тревник потребно е негово правилно косење. Ниту едно дрвце нема да изгледа добро доколку околу нив има лоша трева. Оптималната висина на тревникот изнесува околу 2–3 см. Дали знаете дека во 2008год., повеќе од 150,000 случаи на повреди се регистрирани, а како главен причинител за тоа …

Повеќе »

Сместување на цвеќето во домот

Саксиите со цвеќе секогаш треба да бидат сместени во простории каде ќе имаат поволни услови за нормален живот и развој, односно на места каде ќе имаат соодветна светлина, топлина, влага и воздух. При тоа треба да се знае декаодредени растенија меѓу себе се разликуваат во потребите, а особено во однос …

Повеќе »

Како изгледа новиот парк Ибни Пајко во центарот на Скопје?!

Паркот Ибни Пајко се наоѓа во центарот на Скопје на левата страна од реката Вардар на влезот на Старата Чаршија. Во срцето на некогашното Пајко Маало, во близина на некогашната Ибни Пајкова Џамија, овој простор меѓу Даут Пашиниот Амам и зградите на НОБ, Филхармонија и МБУЦ долго време беше запуштен …

Повеќе »

Секоја капка се брои: Испратете ја водата директно до корените со интелигентните решенија за наводнување од GARDENA

Водата е скапоцен ресурс којa треба да се користи мудро. Значи наводнувањето на градината ефикасно е особено важно. Интелигентните решенија за наводнување од GARDENA ги снабдуваат растенијата со вистинска количина на вода – ниту премногу малку, ниту премногу. Наводнувањето на овој начин не само што заштедува вода, туку и придонесува …

Повеќе »