Почетна / Градина / Хортикултура (страна 3)

Хортикултура

Создадете рајско балконче

Со доаѓањето на летото, доаѓа и желбата за да се помине повеќе време надвор. За да ја почувствувате атмосферата на шарената сезона, создадете рајско место на терасата на вашиот дом. Чувството дека сте поблиску до природата ќе го подигне вашето расположение, дури и да живеете во голем град. Украсувањето на …

Повеќе »

Украсен Слак „Ipomoea tricolor“

Украсен Слак „Ipomoea tricolor“ е широко одгледуван и натурализиран секаде. Потекнува од Мексико, Централна и Јужна Америка. Ова едногодишно растение расте многу брзо и може да достигне и 2-4 метри раст во текот на една година. Листовите се долги до 7см. Цветот го има во претежно плави или вилотеви бои, …

Повеќе »

Балконската кутија на Гардена совршен сет за градинарите на балконите и терасите

Балконската кутија претставува совршен сет за градинари на балконите и терасите. Овој производ на GARDENA е совршен пакет за сите градинари кои поседуваат балкони или тераси. Овој сет вклучува мистрија, рачно гребло, ножици за кроење и рачна четка. Сите овие алатки, заедно со дополнителниот прибор, имаат простор во пространа пластична …

Повеќе »

Хорти Експерт ја заврши и Амбасадата во Приштина (Фото)

Успешната приказна наречена Хорти Експерт во склад со сопствениот слоган “Наука и уметност во хортикултурата”, Македонскиот хортикултурен бренд создаден 1991 година после уредувањето на Амбасадите на САД во Скопје и Белград ја заврши и Амбасадата во Приштина. Хорти Експерт Урбан Груп денес е водечка компанија во областа на хортикултурно уредување …

Повеќе »

Градините во книги го разубавија Луксембург (Фото)

Вториот најголем град во Луксембург ја отвори уникатната уметничка изложба за летната сезона. КУЛТУРА.С, издание за 2019 година на Градината за скулптури беше отворена во Еш-сур-Алцкет, пишува порталот TheMayor.eu. Оваа градина е резултат на соработката помеѓу одделот за зелени простори на Еш Таун и луксембурскиот уметник Флоренс Хофман. Овој вид …

Повеќе »

Приказна за цвеќињата во букет

Кон крајот на летото, сите цвеќиња во градината сакаа да дознаат кое од нив е најубаво. Розовите рози рекоа, „Најубави сме бидејќи први расцутуваме во пролет.“ Белите маргаритки рекоа, „Ах, не, ние сме најубави затоа што имаме многу убави цветови кои траат цело лето.“ Големите жолти хризантеми рекоа: „Не бидете …

Повеќе »

Осветлување во градината

Според енергетскиот извор, осветлувањето во градината може да биде со електрична енергија, соларнo или со жив оган. Електричното осветлување на 220 V е масовно распространетo. Неговата главна предност е силната осветленост која овозможува подобра прегледност. Од друга страна сепак тоа е енергетско, бара каблирање во градината, а истовремено постои и …

Повеќе »

Свиленото дрво, познато како „Албиција“

Албицијата (Albizia julibrissin), позната уште како “свилено дрво” е вид од родот Албиција. Ова широколисно дрво (слика 1) потекнува од југоисточна Азија и е широко распространета во Кина, Кореја, Иран. Се одгледува во речиси сите држави во САД, каде е добро аклиматизирана и се користи за декоративен изглед. Растението се …

Повеќе »