Почетна / Градина / Хортикултура (страна 27)

Хортикултура

Сцирпус

Сцирпусот потекнува од семејството Cyperaceae / Кипарисови и е исклучително популарен во последно време. Го има доста во Европа, а веќе може да се купи и од кај нас, поточно од продавниците за цвеќе. Родот има околу 300 члена, но единствениот понуден вид е С. цернуус (S. cernuus). Потекнува од …

Повеќе »

Скопските дрвја во синџири 

„Кога не разбирате што ви се зборува, ќе мораме да ви нацртаме” – е пораката на О2 иницијатива, граѓанско здружение кое се бори за здрава животна средина и чист воздух. Денеска во герила акција во соработка со Институтот за комуникациски студии, како дел од кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! …

Повеќе »

Дијасциа (Diascia)

Диаскиа е род со познати околу 70 видови на годишни и повеќегодишни цветни растенија. Името доаѓа од грчкиот збор „ди“ што значи две, и „аскос“ што значи торба или џеб. Потекнуваат од семејството „Scrophulariaceae“, а за татковина се сметаат државите во деловите на Јужна Африка. Претставниците од овој род станаа …

Повеќе »

Аглаоморфа (Aglaomorpha)

Аглаоморфата (Aglaomorpha) потекнува од семејството „Adiantaceae“. Има тесни и широки листови. Се препорачува да се одгледува на сончеви позиции во комбинација со сенка. Во текот на летото му прилега оптимална температура од околу 25 степени, а во зимата не смее да се изложува на пониско од 10 степени. Исто така …

Повеќе »

Одберете машина со врвен шведски квалитет: Започнаа попустите на моделите на Husqvarna

Кога треба да одберете ефикасна и стабилна паркова, шумарска и градинарска механизација, не постои подобар избор од производите на Husqvarna. Уникатната комбинација на високи перформанси, употребливост и безбедност ви овозможува секогаш ефикасно, удобно и ефективно да ја завршите работата. Во текот на јуни и целиот јули, искористете ја неповторливата можност …

Повеќе »

„Мајмунско“ егзотично дрво ја краси клиниката Жан Митрев во Скопје

Araucariaceae се семејство на четинари, вклучувајќи три родови и 41 вид, кои постојат денес. Приближно во времето кога исчезнуваат диносаурусите, араукариите исчезнуваат од северната хемисфера. Потоа се шират во јужната хемисфера, достигнувајќи на север до 18 ° N на Филипините. Најголема разновидност има во Нова Каледонија (18 видови), се среќаваат …

Повеќе »

Убавината на секој двор доаѓа од тревникот: Косилките на АГРИНА се достапни, ефтини и лесни за употреба

За да добиеме густ тревник потребно е негово правилно косење. Ниту едно дрвце нема да изгледа добро доколку околу нив има лоша трева. Оптималната висина на тревникот изнесува околу 2–3 см. Дали знаете дека во 2008год., повеќе од 150,000 случаи на повреди се регистрирани, а како главен причинител за тоа …

Повеќе »

Како изгледа новиот парк Ибни Пајко во центарот на Скопје?!

Паркот Ибни Пајко се наоѓа во центарот на Скопје на левата страна од реката Вардар на влезот на Старата Чаршија. Во срцето на некогашното Пајко Маало, во близина на некогашната Ибни Пајкова Џамија, овој простор меѓу Даут Пашиниот Амам и зградите на НОБ, Филхармонија и МБУЦ долго време беше запуштен …

Повеќе »

Секоја капка се брои: Испратете ја водата директно до корените со интелигентните решенија за наводнување од GARDENA

Водата е скапоцен ресурс којa треба да се користи мудро. Значи наводнувањето на градината ефикасно е особено важно. Интелигентните решенија за наводнување од GARDENA ги снабдуваат растенијата со вистинска количина на вода – ниту премногу малку, ниту премногу. Наводнувањето на овој начин не само што заштедува вода, туку и придонесува …

Повеќе »

„Хорти Експерт Урбан Груп“ донираше зеленило и садници за новиот парк во Општина Карпош

Започна изведбата на нов парк во Општина Карпош. На површина од 4.000 m2, во близина на стариот влез на Градски парк, под булеварот „8 Септември“, целосно ќе се раззелени простор кој до овој момент беше запуштен. Во новиот парк ќе има новопроектирани високи и цветни дрвја, висока декоративна трева, грмушки, …

Повеќе »