Почетна / Градина / Хортикултура (страна 20)

Хортикултура

Идеи со мали куќарки погодни за вашите деца

И децата како и возрасните сакаат да го поминуваат своето време надвор, особено ако им направите и куќичка во дворот. Тешко дека потоа ќе можете да ги соберете внатре во домот.  Погледнете неколку идеи со куќички погодни за вашите деца:

Повеќе »

Погледнете како изгледаше дел од еко-акцијата “Да растеме заедно“ во градинарскиот центар ФОЈА

Градинарскиот центар ФОЈА во соработка со невладината организација “Коалиција боите на животот” и здружението “Звездички-art of living”, во саботата на 21 април, со почеток во 12 часот, организираа еколошка акција по мотото “Да растеме заедно“. Идејата беше да се промовира заштитата на животната средина, да се иницира партиципација на младите …

Повеќе »

Со пролетната акција за зазеленување екипите на Град Скопје засадија вкупно 2000 дрвца

Екипи на Град Скопје денеска засадија 42 висококвалитетни листопадни садници од видот јавор во дрворедот на булеварот 8.Септември, како и 20 садници од видот бреза во средишната жардиниера на булеварот. Со тоа заврши пролетната акција за зазеленување на Скопје. На денешната прес-конференција присуствуваа градоначалникот Шилегов, градоначалникот на Општина Карпош, Стефан …

Повеќе »

Шимшир – Buxus sempervirens

Ова растение припаѓа на семејството Buxaceae. Постојат многу варијанти, но најчесто шимширот се дели на дребнолистни и едролистни, или нискостеблени и високостеблени. Разликата не e само во големината на листовите, и во висината на стеблото, но и во брзината на растот. Шимширот, особено мало – листниот е сенкољубива грмушка. По …

Повеќе »

Пеларгониум (Сардела)

Пеларгониумот (Сардела) е растение за балкон кое е многу распространето во нашиот регион. Уште се нарекува Гераниум. Потекнува од Јужна Африка. Родот Пеларгониум, кој опфаќа околу 400 видови на растенија, припаѓа на семејство Здравецови (Geraniaceae). Денес постојат стотици хибриди, кои се разликуваат меѓу себе со неверојатно разновидност на листовите, со …

Повеќе »

Еко акција-да растеме заедно

Градинарскиот центар ФОЈА во соработка со невладината организација “Коалиција боите на животот” и здружението “Звездички-art of living”, во сабота 21 април, со почеток во 12 часот, организираат еколошка акција по мотото “Да растеме заедно“. Идејата е да се промовира заштитата на животната средина, да се иницира партиципација на младите во …

Повеќе »

Калата е симбол на свадбата и го означува сјајот и убавината

Калата е симбол на свадбата и го означува сјајот и убавината. Тие се едни од најубавите цвеќиња со уникатна форма на цвет. Ги има во широк спектар на бои. Се сретнуваат во нијанси на зелена, розова, виолетова, жолта и портокалова боја. Потекнуваат од Јужна Африка. Тие лесно растат од крушка …

Повеќе »