07.12.2023
Почетна / Градина / Хортикултура (страна 2)

Хортикултура

Влезот треба да е нагласен и да создаде чувство на гостопримство (Фото)

Влезот треба да биде добро нагласен и да создаде чувство на гостопримство. Ова може да се постигне на различни начини. Често архитектите предвидуваат некој архитектонски елементи кои ќе го нагласат влезот. Најчесто сепак за истакнување се прибегнува кон користење на спектакуларна вегетација. Често, покрај уредувањето, конфигурацијата на површините е исто …

Повеќе »

Кај Боби во Марино: Три години работам и се грижам за дворот (Фото)

Растенијата навистина ги разубавуваат дворовите, но не секој има време постојано да се грижи за нив. Овој пат ви го презентираме дворот на Боби Ефремовски во Марино. Целиот двор го има дизајнирано и направено самиот тој, за денес да ужива во него. Од растенијата тој вели дека има многу омилени, но најомилена …

Повеќе »

На гости кај Ана Павиќ Стефанова во Кенија: Богат двор со многу егзотични цвеќиња и дрвја

Одржувањето на градината не е лесна работа. Тоа бара континуитет и редовност, но доколку се има желба тогаш не постои никаква пречка за тоа. Овој пат ви го претставуваме дворчето на Ана Павиќ Стефанова која живее и работи во Кенија, Африка. Сите растенија и цвеќиња се насадени од неа, а …

Повеќе »

Го сметаат за најстарото дрво во нашата држава

Платанот (Platanus Orientalis) од Охрид, кај луѓето познат како чинарот според народните преданија и легендите, расте уште од времето на Св.Климент Охридски за кого уште се вели дека лично го засадил (прва половина на IX век). Се наоѓа во центарот на Охрид. Легендите и преданијата велат дека охридскиот чинар е …

Повеќе »

Преку проектот „Пошумуваме заедно за позелено утре“ dm дрогерие маркт обезбеди нови 400 дрвја за парк шумата „Гази Баба“

Најголемиот европски дрогериски ланец dm дрогерие маркт втора година по ред успешно го реализира големиот национален проект за поздрава животна средина „Пошумуваме заедно за позелено утре“. Проектот кој започна минатата година, во чии рамки беа засадени 27.000 садници на територијата на с. Миладиновци во Скопје и модернизација на опремата на …

Повеќе »

Јапонски Чанива градини за пиење чај – (Chaniwa)

Градините Чанива (Chaniwa Gardens) се изградени за одржување на церемонии за чај. Во овие градини се вметнати посебен тип на куќарки во кои се случуваат церемониите на кој се служат чаевите. Во овие градини најчесто застапени се водните елементи како фонтаните, малите езерца, камењата, дрвjата, грмушките итн. За прв пат …

Повеќе »

Жен-шен (Panax ginseng СЕ. Mey)

Жен шенот расте во листопадни и четинари шуми. Пренесен е од Кина и Северна Кореја. Корисен дел на растението се корените. Во својот хемиски состав содржат тритерпенови гликозиди, етерични масла, сесквитерпени, виши масни киселини, глицерин и др. Жен шенот го отстранува заморот и ја зголемува физичката и менталната работоспособност. Ја …

Повеќе »

Растенијата не се декор: Како според Фенг шуи да си помогнете со повеќе мир и ред

Цвеќињата и растенијата во вашиот дом не се само декор. Според фенг шуи, тие ја апсорбираат негативната енергија донесена со вас од надворешната околина, и создаваат атмосфера на мир и ред. Растенијата според фенг шуи се моќни извори на Чи – животна сила која наполнува се живо со енергија. Здрав …

Повеќе »

Растенијата на работа и дома

Растенија на работа Основниот проблем во службените и работните простории е наводнувањето. Во службените простории се одгледуваат само отпорни без проблематични растенија кои можат да преживеат во сабота и недела без вода. Треба да се знае дека клима уредот не штети на растенијата, дури напротив, повеќето се развиваат добро при …

Повеќе »