06.07.2022
Почетна / Градина / Хортикултура / Брунфелзија (Brunfelsia)

Брунфелзија (Brunfelsia)

Брунфелзијата (Brunfelsia) е декоративно растение кое потекнува од семејството „Solanaceae“. Овој род опфаќа околу 40 видови вечнозелени грмушки и мали дрвца кои претежно потекнуваат од Централна и Јужна Америка. Достигнува височина од 50 до 60см и ширина околу 40см.

Ова растение има спосоност да ја менува бојата на цветот од пурпурно во лилаво и бело. Цвета од март до јули. Може да достигне височина од околу 3 метра.

Бара редовно полевање во текот на потоплите периоди, а во зима поретко.

Во текот на летото бара редовно оросување, бидејќи ова растение има потреба од висока воздушна влажност. Температурата во летото треба да биде околу 25 степени, а во зимата не пониска од 10 степени. Во текот на летото не поднесува многу силно сонце.

Види

Како успешно да пресадите растенија

Растението треба да се пресади тогаш кога ќе се утврди дека саксијата станала претесна за …