Почетна / Градина / Вести / Бремената, изгладнета женка oрангутан се држи до последното дрво додека булдожерите го уништуваат нејзиниот дом

Бремената, изгладнета женка oрангутан се држи до последното дрво додека булдожерите го уништуваат нејзиниот дом

Луѓето продолжуваат да уништуваат шуми од дождовните шуми кои бараат профит во бујната џунгла, но популациите на диви животни кои живееле таму ги изгубиле своите домови и честопати се раселуваат, пишува healthyfoodhouse.

Кога масовните булдожери го уништија остатокот од дождовната шума во Борнео, остров во Малезија архипелагот од Југоисточна Азија, спасувачите на животни го снимаа трагичниот момент кога очајната, тешко бремената женка орангутан Бон-Меј се држеше до едно од последните дрвја.

Низ Индонезија, насадите со палмини масла оставија отпад во домот на орангутаните, правејќи ги бездомници. Ова растително масло се извлекува од овошјето и семето на палминото масло и се користи како храна, биогориво и разни производи за домаќинството.

Секоја година, се произведуваат околу 66 милиони тони палмино масло, што доведува до бројни изгорени шуми и ограбени земјишта за да се направи простор за насади. Овие придонесуваат многу кон глобалното уништување на шумите и раселувањето на руралното население, како и локалните животински видови кои се ендемични за регионот.

Населението на орангутан опаѓа до 25 на ден.

Пред околу сто години, во Југоисточна Азија имало над 230.000 орангутани, а овој број се спуштил на 41.000 во Борнео и само 7.500 во Суматра.

Стотици мајмуни се убиваат и колат секоја година со пиштоли и мачети за профит.

Сепак, во овој случај, сопствениците на плантажа имаа љубезно срце и стигнаа до добротворната организација Интернет за спасување животни (IAR) со седиште во Велика Британија да побараат помош за мајката. Тимот, дошол по неколку часови.

Потоа, тие биле изненадени кога ги најдоа не само Бун-Ме, туку и тројца други орангутани. Една од нив беше Шарања, друга мајка која беше пронајдена со нејзиното исплашено бебе кое се прилепила на грбот, но и двете биле многу слаби од неухранетост.

Другиот женски орангутан Калаја сè уште доела.

Исплашените животни очајно барале храна па дури почнале да се хранат со дрвјата во кои се обидувале да се сокријат.

Бун-Меј сè уште беше жив, но премногу слаб за да се искачи по дрвото.

Спасувачите биле принудени на крајот да ја застрелаат со смирувач, и ја фатиле во мрежа.

Официјален претставник на ИАР, Лис Ки, рече дека за среќа, овој пат, компанијата ја направила вистинската работа и ги спасила животите на животните, наместо да ги брка или убива.

Сите пронајдени орангутани сега се опоравуваат и оттогаш се пуштени во нова област на шума.

Сепак, ИАР бара застој за понатамошно расчистување на земјиштето бидејќи се верува дека има и други орангутани кои се уште се заглавени.

Алан Најт, главен извршен директор на Меѓународен спасувачки животни рече дека доколку се продолжи сегашното уништување на дождовната шума, тој апсолутно нема надеж дека сите орангутани ќе останат во дивината.

Тој додаде дека ако не престанеме да ги уништуваме, орангутаните ќе бидат изумрени од планетата во рок од 10 години.

Види

Обезбедете го течниот отпад од шталите да не ја загадите водата

Управувањето со шталското ѓубриво претставува низа содветни постапки во кои се опфатени негово чување расфрлање …