07.12.2023
Почетна / Градина / Брачен пар засадил милион дрвја на уништена област. Еве што после 20 години успеале да создадат (Фото + Видео)

Брачен пар засадил милион дрвја на уништена област. Еве што после 20 години успеале да создадат (Фото + Видео)

Според Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации, 129 милиони хектари шума, со големина на Јужна Африка, се изгубени засекогаш од 1990 година, а секоја година се уништува шума со големина во Панама.

Околу 15% од сите емисии на стакленички гасови се резултат на пошумување и безброј растителни и животински видови го губат живеалиштето. Во лицето на ваквото уништување, индивидуата се чувствува претежно мала и беспомошна, но не и бразилскиот фотограф Себастињо Салгадо и неговата сопруга Лелија Делуиз Ваник Салгадо, кои решија да покажат што можат да направат мала група страствени, посветени луѓе преку процесот на пошумување.

Салгадо е познат фотограф, добитник на бројни награди и автор на повеќе книги. Уште во 90-тите години, исцрпен физички и емотивно откако го документираше геноцидот во Руанда, тој се врати дома во Бразил, некогаш прекриен со бујна тропска дождовна шума. Тој бил шокиран кога ги пронашол разорените шуми од кои исчезнал целиот животински свет. Но, тој не се предаде на очајот затоа што тој и неговата сопруга Лелија веруваа дека можат да ја вратат шумата.

Продолжува на следната страна:

Види

Корисните својства на пашканатoт

Иако пашканатот не е меѓу повеќето кои го консумираат прехранбените производи кај нас, неговите здравствени …