01.12.2023
Почетна / Градина / Бозелот може да замени многу лекови

Бозелот може да замени многу лекови

Бозел или Црн Боз е растение од фамилијата Бозели (Sambucaceae). Бозелот е евроазиска билка, распространета на светли и топли места. Бозелот расте како грмушка или како ниско дрво. Кората на стеблото е сивокафена и распукана. Младите гранки се зелени, со забележителни лентицели, а кога ќе се скршат се гледа бела, мека срцевина.

Листовите се поставени еден наспроти друг, непарно сложени во вид на перја, со долги зашилени и назабени ливчиња. Цветовите се крупни, во облик на штит, широки до 20 сантиметри. Цветовите се со јак мирис, ситни, бели или бледожолти, со јасно видливи жолти антери. Плодовите се сјајни и тркалезни, со црновиолетова боја и со црвен сок. Бозелот цвета во мај.

Бозелот е лековита билка, а од него се користат цветот и зрелите плодови. Цветот има сложен биохемиски состав, со што помага во излачувањето на потта и на мочта. Оттука, бозелот се користи за подготовка на чај, заедно со цветот од камилица или липа, кора од врба итн. Исто така, чајот од бозел се користи за лекување при настинки, грип, заболувања на горните дишни патишта и при ревматски заболувања.

Чај од цветот на бозел им се дава и на децата заразени од овчи сипаници, со цел да се забрза оздравувањето. Цветот на бозелот дејствува и како диуретик и ги отстранува отровните материи кои се собираат при артритис и гихт. Најпосле, бозелот е корисен и за слабеење, зашто го забрзува метаболизмот и го исфрла вишокот вода од организмот.

Бозелот е благ лаксатив со пријатен вкус. Нејзините диуретични својства одат рака под рака со нашите бубрези и уринарен тракт.

Цветовите се богати со гликозиди, танини, флавоноиди, каротеноиди, витамин Ц и рутински бозел вклучуваат алкалоиди, каротин, танини, органски киселини и витамини А, Б и Ц. Флавоноидите се моќни антиоксиданси кои ги штитат клетките од оштетување, и се користи во третманот на дегенеративни болести и во спречувањето на рак.

Тој е голем сојузник во спречувањето на грипот, бидејќи го зајакнува имунитетот. Покрај тоа, бозелот има антивирусна и антимикробна активност. Тој е корисен за болеста астма и воспаление на дишните патишта, и го олеснува дишењето.

Види

Завршено хортикултурно уредување од Хорти Експерт на приватна куќа во централното скопско јадро

Враќањето на природата во градот, иако не е нова идеја, тоа е сè поголем императив …