Почетна / Градина / Борба против коронавирус на кинески начин: Дали овошјето треба да се излупи пред јадење?

Борба против коронавирус на кинески начин: Дали овошјето треба да се излупи пред јадење?

Сите се прашуваат како кинеските експерти успеале да го запрат КОВИД-19. Нивните анализи се внимателно проучени, а нивните стратегии и методи на лекување се преземаат и имплементираат во здравствените системи на други земји. Еве како тие изгледаат, од своја гледна точка, објаснети по исклучително важни прашања во врска со вирусот корона.

Два месеци по првиот регистриран случај СОВИД-19 во Вухан, кој се појави на крајот на декември минатата година, кинеските експерти беа во можност да го запрат вирусот корона. Веста за затворање на последната привремена болница во овој град беше потврда за таа победа. И после тоа, кинескиот модел беше честа тема за експертската јавност.

Многумина се загрижени дека вирусот ќе биде заразен со консумирање на загадено овошје, така што тие треба да го јадат само излупено.

COVID-19, кој е вид на животински вирус, обично се пренесува преку близок контакт. Вирусот е малку веројатно да преживее на овошје и зеленчук.

Нема извештаи дека луѓето се заразиле по употребата на овошје или зеленчук.

Она што советуваат кинеските лекари е да го измиете овошјето со вода 15 до 30 секунди, со што ќе ги намалите остатоците од пестициди, бактерии и вируси кои можат да бидат присутни на површината.

Експертите од Кина посочуваат дека овошјето не треба да се лупи затоа што нивната кора е многу хранлива. Кората содржи моќен антиоксиданс ресвератрол и антоцијанини кои ги штитат крвните садови и го зајакнуваат имунитетот.

Лушпата од јаболка е извор на диетални влакна и го потикнува варењето на храната. Исто така, содржи витамин Ц, кој е моќен антиоксиданс кој ги намалува ефектите од стареењето.

Затоа, според лекарите од Кина, овошјето е безбедно и здраво за јадење.

Види

Маџун – лек за болните, a еликсир за здравите луѓе

Гроздовиот маџун претставува природен засладувач кој се произведува од гроздов сок. Маџунот е традиционален и …