Почетна / Градина / Лек / Бојанка (Erysimum)

Бојанка (Erysimum)

Бојанката (Erysimum canescens Roth.) расте на суви, тревни и карпести предпланински области низ целата земја.

Корисен дел се надземните делови кои се берат за време на цветањето.

Се суши на сенка или во машина за сушење алишта. Во својот хемиски состав цветовите на растението содржат срцеви гликозиди со многу блиска хемиска структура до строфантиновите.

Тие ја зајакнуваат срцевата активност, ја подобруваат циркулацијата на срцето, има антиаритмично, смирувачко дејство. Поради високата токсичност, растението се препишува само од лекар и се зема под лекарски надзор.

Види

(Рецепт) НАРОДЕН ЛЕК КОЈ СЕ КОРИСТИ СО ДЕЦЕНИИ: Ги исфрла сите токсини од цревата и ја обновува кожата!

Овој народен рецепт се користи од дамнина, а за него пишува ЕКРАН.мк. Кога организмот е …