02.10.2022
Почетна / Градина / Вести / Бојанка (Erysimum canescens Roth)

Бојанка (Erysimum canescens Roth)

Бојанката (Erysimum canescens Roth.) расте на суви, тревни и карпести предпланински области низ целата земја.

Корисен дел се надземните делови кои се берат за време на цветањето.

Се суши на сенка или во машина за сушење алишта. Во својот хемиски состав цветовите на растението содржат срцеви гликозиди со многу блиска хемиска структура до строфантиновите.

Тие ја зајакнуваат срцевата активност, ја подобруваат циркулацијата на срцето, има антиаритмично, смирувачко дејство. Поради високата токсичност, растението се препишува само од лекар и се зема под лекарски надзор.

Види

Пакомак: Наша цел е до 2030 година 70 проценти од отпадот од пакување да се селектира и рециклира

Поефикасната селекција и рециклирање на амбалажниот отпад, беше тема на меѓународната работилница, што се организираше …