Почетна / Uncategorized / Биволскиот трн има диуретично, спазмолитично, нефролитично и смирувачко дејство

Биволскиот трн има диуретично, спазмолитично, нефролитично и смирувачко дејство

Познат е уште како полски ветрогон, биволски трн. Ова тревесто растение е повеќегодишно кое расте над земјата од 20 до 80 см. Стеблото е исправено, силно разгрането од основата.

Расте на суви тревни места – пасишта, суви ливади, крај патишта и други под влијание на човечка активност места, исто така, и како плевел во различни земјоделски култури. Може да се најде низ целата земја, и има лековити делови од растението. Тоа се неговите корени и цветови.

Се берат на пролет пред појавата на листовите (март-април), или есен по созревањето на семето (септември-октомври); пченицата се бере за време на цветањето (јуни-август).

Ветрогонот е познат по своето диуретично, спазмолитично, нефролитично и смирувачко дејство. Се користи при различни болести на отделителната систем. Може да се користи при: кашлица, кожни болести, тешко мокрење, болести на бубрезите, простатит.

2 лажици од растението вријат 10 минути во 500гр. вода. Се цеди, па се пие по 1 чаша 3 пати дневно пред оброк.

Види

Карпош победник во Изборот на Најеко општина 2020

Скопската Општина Карпош е победник на „Изборот за Најеколошка општина“ за 2020 година, преку конкурсот …